Магазин

Дуг пут од и до посла може да погорша ментално и физичко здравље, каже студија

Нико не воли да буде заглављен у саобраћају после радног дана, а постоје бројна истраживања која показују да овај део дана многи не воле из врло оправданих разлога. Осим што оваква рутина знатно ускраћује слободно време у току недеље, анализе су показале да су они који дугo путују с посла до куће, мање физички активни, да су више гојазни, да пију више алкохола, лошије спавају и да могу бити окидач за депресију.
Дуг пут од и до посла може да погорша ментално и физичко здравље, каже студија© Pexels/Life Of Pix

Људи који дневно путују дуже од сат времена у једном правцу (од куће до посла и обрнуто) имају 16 одсто више шансе да буду депресивни, него они који путују мање од 30 минута, показала је студија у којој је анализирано више од 23.000 људи из Јужне Кореје.

Резултати су донети након пажљиве анализе једне анкете из 2017. године, у којој су испитаници описивали своје радне сате и одговарали на питања о свом менталном здрављу. Четвртина испитаника је описала да доживљава симптоме депресије.

Просечно време путовања дневно је било 47 минута, то јест скоро 4 сата за укупно пет радних дана. Иако у студији није пронађена директна узрочно-последична веза између дугог путовања и депресије за све испитанике, највећа веза између ове две ставке је уочена код мушкараца који нису били у браку, који су радили више од 52 сата недељно и који нису имали децу. Што се тиче жена, депресивни симптоми су били најјачи код оних које су у просеку имале најмање плате, које су често мењале смене и које су имале децу, преноси "Сајенс алерт".

"Пошто свако има мање слободног времена, људи не знају када и како да умање стрес и изборе се са физичким умором помоћу спавања, хобија и других активности", рекли су истраживачи. Осим претходно наведених проблема који се могу јавити са физичким и менталним здрављем, у студији се спомиње и негативан ефекат који седење у саобраћају може имати по крвни притисак, због прекомерног удисања издувних гасова из возила у околини.

У студији нису испитане потенцијалне разлике у видовима транспорта (аутомобил, аутобус, воз...), као ни могућност да депресија може бити наследна код појединих испитаника.

"Веза између дугачког путовања и погоршаних симптома је била јача код групе људи који су најмање зарађивали. Верујемо да смањење времена путовања и дистанце кроз побољшани градски превоз може донети до побољшања здравља код радника," закључили су истраживачи.

Једна студија из Енглеске, у којој је испитано око 4.500 људи, показала је да је радницима ментално здравље било знатно побољшано након што су почели да возе бицикл, уместо да на посао иду превозом или аутомобилом. Такође, друга студија која је била објављена у фебруару ове године је показала да некима пут до куће може и да прија, јер им пружа прилику да се "искључе" након радног дана.

Ако сматрамо да нам свакодневно путовање представља велики стрес, добро је да потражимо алтернативне путеве до куће. Неке од опција могу бити: шетња, други вид траснпорта (на пример, ако смо увек у колима, можемо једном или два пута недељно да идемо бициклом), испробавање других линија градског превоза...

image