Магазин

Превише времена проводите седећи? Ово вам може помоћи у сузбијању штетних последица

Начин живота који већина нас води, а који укључује вишесатно седење испред рачунара или у аутомобилу, може оставити озбиљне последице по здравље. Међутим, постоје одређени начини да се оне макар делимично сузбију.
Превише времена проводите седећи? Ово вам може помоћи у сузбијању штетних последица© Canva / Motortion

Међу најзаступљенијим негативним последицама седентарног начина живота издвајају се гојазност, хроничне болести попут дијабетеса типа 2, као и кардио-васкуларна обољења. Њихова превенција је често занемарена, иако је утицај на опште здравље веома велики. Међутим, одређене активности нам могу помоћи да уз минималан напор своје здравље сачувамо упркос дуготрајном седењу.

Умерена и јака физичка активност су најбољи

Да је физичка активност од великог значаја у сузбијању штетних последица седентарног начина живота показала је и нова научна студија, у којој су поред бенефита по наше здравље наведени и најбољи начини за његово очување. Истраживачи су анализирали низ физичких активности како би установили шта је то што нашем телу након дугог седења највише прија, а дошли су до закључка да активности попут трчања, брзог хода, пливања и пењања уз степенице дају најбоље резултате.

Квалитетан сан је од великог значаја

Друга студија је показала да сан игра значајну улогу у регулисању телесне масе. Како се наводи у резултатима истраживања које је објавио је објавио магазин Јуропиан Харт Џорнал, уколико бисмо само 30 минута седења заменили са 30 минута квалитетног сна, могли бисмо да смањимо укупну телесну масу за скоро пола килограма у односу на висину на квадрат, а обим струка за 1,75 центиметара. Због чега су подаци приказани баш на овај начин? Одговор је крије у БМИ - индексу телесне масе који се добија када се тежина особе у килограмима подели са квадратом висине у метрима.

Активности које се изводе стојећи су исто одличне

Ефекти лагане физичке активности или рада у стајаћем положају су готово исти као и код спавања, а 30 минута у овом положају доноси приближне бенефите по БМИ као и квалитетан сан. Иако и сами научници наводе да овај закључак није ништа ново, наглашавање значаја избегавања седентарног начина живота и његовом заменом активнијим, сматрају својим професионалним дугом.

image