Магазин

Имејл захвалности - додатни корак после интервјуа за посао који се исплати

Интервју за посао обично траје између 45 и 90 минута и за то време се разговара о нашем образовању, радном искуству, интересантним пословним ситуацијама које ваља поменути. Кад завршимо, рукујемо се и изађемо из канцеларије. Међутим, овде не треба да се зауставимо, кажу стручњаци за развој каријере. Препоручљиво је да пошаљемо имејл захвалности, јер ћемо тако оставити што бољи утисак на будућег послодавца.
Имејл захвалности - додатни корак после интервјуа за посао који се исплати© @ wayhomestudio/freepik

Разговор за посао није једноставан - потребно је за неких четрдесетак минута што боље да представимо себе и одговоримо на силна питања везана за студије, пословну историју, висину плате. Кад то завршимо и поздравимо се са тимом који нас је интервјуисао, не би било лоше да у року 24 сата пошаљемо имејл са речима захвалности. 

Ако је интервју био у петак, препорука је да га пошаљемо тог дана, а не да нас "ухвати" викенд: "Ретко ко пише овакве мејлове, али то може да се исплати", каже Вики Салеми, стручњак за развој каријере, а пише Си-Ен-Би-Си. 

Поруке захвалности показује да смо се заиста потрудили

Особе које су нас интервјуисале за нову позицију разговарају са пуно кандидата и сигурно ће нас боље запамтити ако им се јавимо на овај начин. Саветује се да реченице буду једноставне, формалне, јасне и које укључују детаље разговора, а цео имејл треба да буде срочен у само пар пасуса. Такође, завршавамо га пуним именом и презименом и бројем мобилног телефона.

Кандидати који пошаљу овакав имејл након интервјуа остављају утисак да су љубазни, ентузијастични и захвални за прилику, а такође истичу вештине писања и комуникације, кажу стручњаци.

Препорука је да се оваква електронска писма шаљу свакој особи коју смо срели током процеса. Имејл треба послати након сваког круга интервју, чак и у ситуацијама када нас интервјуишу исти људи више пута. Такође је важно да напишемо јединствене поруке за сваког "анкетара" и да у уводном делу наведемо њихово име како бисмо имејл учинили што личнијим.

image