Магазин

Како смо се обукли на разговор за посао може бити пресудно да ли ћемо га добити или не

Свесни смо да смо "превалили" пола пута - потенцијалним послодавцу се добала наша биографија и мотивационо писмо и сад је дошао ред да мало попричамо са будућим шефом. Стручњаци за развој каријере кажу да је у овде једна ствар јако битна, а то је како смо се обукли и какав општи утисак остављамо.
Како смо се обукли на разговор за посао може бити пресудно да ли ћемо га добити или не© Edmond Dantès/pexels

Припреме за интервју за посао подразумевају да смо се распитали о фирми, спремили одговоре на потенцијална питања. Наши приоритети у разговору са будућим шефом су представљање квалификација, али важно је и како ћемо се представити, као и понашати током разговора.

Имамо једну шансу за први утисак

"Можда ће вам звучати чудно, али покушајте да изгледате најбоље што можете на интервјуу за посао", саветује Ерин Мекгоф, едукатор у домену каријере. Наша прва појава пред потенцијалним послодавцем је веома битна и он ће обратити пажњу не само на оно што смо рекли, већ и какав целокупан утисак остављамо. Стручњаци сматрају да гардероба утиче доста на нашу појаву, стога треба обратити пажњу како ћемо се појавити.

Менаџери за запошљавање истичу да одећа може бити одлучујући фактор између два слична кандидата, а такође може да повећа самопоуздање - уколико смо адекватно обучени, осетићемо прилив самопоуздања и бићемо сигурнији, што нам свакако иде у прилог.

Како изабрати адекватну одећу

Оно што би требало да проверимо јесте да ли компанија има одређену "политику" облачења. То можемо да откријемо на сајту, те ако видимо слике запослених није тешко да сазнамо и њихов "дрес код".

Уколико је фирма у домену банкарства и права, за мушкраце је сасвим у реду да обуку одело са краватом, док се женама препоручује класичан комплет.

Ако сазнамо да компанија негује неформалнији начин одевања у том случају за мушкарце је препоручљиво да обуку панталоне, кошуљу и сако, док жене могу да обуку панталоне или сукњу у комбинацији са блузом или кошуљом.

У оба случаја треба да се води рачуна о слагању боја, а обуће треба да буде затворена.

Фризура треба да буде уредна, а парфем не треба да доминира.

Коју одећу треба избегавати на разговору за посао

Не би требало да се појављујемо у упадљивој одећи са истакнутим детаљима или натписима брендова. Такође, не би требало да дозволимо да нам се види веш, као и да избегавамо превише накита и јаку шминку. Не треба доћи у сандалама или патикама и у одећи која је флекава или изгужвана.

image