Магазин

Због чега емотивни односи на радном месту нису добра идеја? Шта мисле запослени, а шта послодавци

Праву љубав је у данашње време веома тешко наћи, нарочито имајући у виду да велики број младих добар део дана проводи на послу, па времена за дружење баш и не остане. Зато се у колективима у последњих неколико година све чешће јављају романсе међу запосленима. Ипак, компаније су забринуте због оваквог тренда.
Због чега емотивни односи на радном месту нису добра идеја? Шта мисле запослени, а шта послодавци© Canva / microgen

Емотивни односи међу колегама су све чешћи у данашње време, а посебно су заступљени у великим корпорацијама које броје и неколико десетина хиљада запослених. Линија од спонтаног ћаскања на ходнику до озбиљне везе је у пословној средини веома танка, али се послодавцима оваква пракса све мање допада. Због чега је то тако?

Више од половине запослених има романсу на послу

Према истраживању једног портала за запошљавање, чак 58 процената запослених има или је имало емотивне односе са неким од својих колега, док је међу старијом генерацијом запослених, који имају 50 и више година, тај проценат још виши и износи чак 72 посто! Намеће се питање: шта доводи до привлачности међу запосленима у истом организационом делу или компанији?

Социјални психолози овај феномен објашњавају чињеницом да са колегама проводимо најмање 8 сати дневно, при чему заједно пролазимо и кроз лепе и кроз стресне ситуације. На тај начин, ми се са њима повезујемо, што касније може довести и до продубљивања односа. Некада он прерасте у чврсто, дугогодишње пријатељство, а некада - и у љубавну аферу или брак.

Емотивни однос са колегом има и другу страну медаље

Иако у почетку забављање са колегом запосленима звучи као сјајна идеја, као се однос развија, тако се оучавају и негативне стране оваквих романси. Чак 50 процената испитаника изјавило је како су уласком у везу или брак са колегом изгубили своју индивидуалност, док је 54 посто њих изјавило и да се нарушио баланс у колективу. Однос  других колега према сваком од "голупчића" је од тренутка откривања емотивне везе постао другачији, а знатно су учесталији и трачеви о њиховом приватном животу.

Осим тога, 26 посто запослених који су у емотивном односу са колегом је рекло како им је сада велики проблем да ускладе годишње одморе и отпутују негде заједно. 

Послодавци забринути: емотивни односи смањују продуктивност

Иако бисмо могли помислити да ношени на крилима љубави ми постајемо расположенији и продуктивнији, послодавци тврде обрнуто. Наиме, како су показала истраживања, када су двоје колега у емотивном односу, велики део њихове пажње током радног времена није усмерен на обављање радних задатака, већ на партнера, што веома утиче на пословне резултате.

Међутим, то није једини проблем са којим се компаније сусрећу. Неретко се дешава и да се конфликти између мушкарца и жене у емотивном односу "пресликају" на радно окружење, па уместо да сарађују, они воде личне битке и тиме угрожавају перформанс организационог дела или компаније.

Осим тога, у колективу у коме ради двоје запослених који су у емотивном односу, може доћи и до појаве сујете и љубоморе, али не због других колега, већ због, примера ради, напредовања једног од партнера. Посебно се овакве ситуације дешавају када напредује жена, тада се мушкарци могу осетити инфериорно и угрожено, што ће се негативно одразити како на посао, тако и на однос двоје људи.

image