Магазин

Како спречити незгоде током кићења: Јелке, сијалице и украси могу бити узрок многих несрећа

Новогодишња јелка 20 метара висока пала је на жену у четвртак на пијаци у Белгији и усмртила је, пренели су локални медији. Ова трагична ситуација је забринула многе, јер смо постали свеснији да ризик од пада јелке може да се догоди било где, па и у нашем дому. Несреће се могу догодити и при самом постављању декорације - падови са нестабилних столица, струјни удари и пожари су нажалост честа појава за време новогодишњих празника.
Како спречити незгоде током кићења: Јелке, сијалице и украси могу бити узрок многих несрећа© freepik/freepik

Сви волимо новогодишњу декорацију - "до плафона" богато украшену јелку, светлеће лампице по намештају и прозорима, украсе и балоне који висе. Ипак, наша добра намера може да крене по злу, јер кићење дома носи са собом велики ризик од падова, струјних удара, гутања нејестивих предмета којима су посебна слона деца.

Зато је неопходно да поведемо рачуна како постављамо јелку, да ли је стабилна и обезбеђена, па чак ограђена ако су у кући мала деца. Организација за превенцију несрећа (RoSPA) истиче да преко хиљаду људи сваке године буде повређено током украшавања јелке и то обично када се украси постављају на највише гране.

У периоду око новогодишњих и божићних празника, широм света падне преко два милиона људи, јер користе нестабилне столице како би поставили украсе високо на јелку или плафону. У оваквим ситуацијама, треба да заборавимо на намештај у служби пењања, већ да користимо мердевине.

Стаклене декорације, као и она ситна треба да буде постављена ван домашаја малишана, јер могу да их прогутају или да се расеку.

Светлећу декорацију морамо да проверимо пре него што је поставимо. Догађају се и струјни удари, па из тог разлога треба бити посебно пажљив. Не смемо да преоптерећујемо утичнице, јер јер то може довести до прегревања и електричних пожара. Такође, неопходно је да гасимо електричне украсе ноћу и обезбедимо да каблови не стварају опасност од спотицања, пише Онлајн фрст стенд.

Током празничног периода долази до огромног пораста пожара у кућама. Људи тада имају чак 50 одсто веће шансе да погину у пожару у кући него у било које друго доба године. Препрука је да се држе божићне честитке, папирни украси и јелка даље од извора топлоте као што су свеће, ватра, грејалице, јер се могу запалити и лако изгорети. 

image