Магазин

Божићна звезда: Како да негујемо ову чаробну биљку да би остала свежа и после празника

Једна од најпопуларнијих природних декорација за Нову годину и Божић је божићна звезда (еuphorbia pulcherrima), цвет пореклом из Мексика, који је познат по својој јаркој црвеној боји. Ова биљка се естетски савршено уклапа у празничну атмосферу, али многима од нас врло брзо увене. Како да одаберемо квалитетну божићну звезду и како се можемо побринути да "преживи" након празника?
Божићна звезда: Како да негујемо ову чаробну биљку да би остала свежа и после празника© Pexels/Markus Winkler

Иако је у свету опште прихваћена као један од симбола новогодишњих и божићних празника, до хришћанског света није дошла све до 18. века, док је у Мексику је узгајана стотинама година пре тога. Важно је знати да је ово тропска биљка, што значи да је за њу потребна веома специфична нега. Да бисмо имали веће шансе да нам божићна звезда дуго траје, морамо да купимо ону која је довољно здрава и квалитетна, тако да ће моћи да издржи различите промене услова и температура, преноси портал "Агроинфо". 

На шта треба да обратимо пажњу

При куповини божићне звезде, морамо да обратимо пажњу на њен изглед. Све површине морају бити равномерне боје, а црвени део биљке (који некада може бити бео или наранџаст), за који многи од нас верују да је цвет, су заправо њени листови (поред класичних тамно зелених). Важно је да се уверимо да немају никакве неправилности, као што су жуте или беле флеке. Прави цвет се налази у средини, у облику жутих "бобица", које постају јарко црвене када процветају.

Нега почиње одмах

Одржавање биљке почиње од тренутка када је купимо. Божићну звезду ћемо углавном добити упаковану, да би била заштићена од хладноће, али не би требало одмах да је извадимо из заштите када је унесемо у кућу, већ је препоручљиво да сачекамо око десетак минута, да би се "привикла" на промену температуре.

Поред тога, не би требало да је одмах ставимо у најтоплију собу, већ да јој постепено мењамо место, како се не би "шокирала" од нагле промене из хладног у топло.  

Температура

Божићну звезду треба да држимо на релативно топлом месту, али не у близини радијатора, отворених прозора или овлаживача ваздуха, да се не би осушила. Највише јој одговара дневна температура од 15 до 21 степени Целзијуса. Током ноћи, температура не би требало да падне испод 18 степени Целзијуса.

Светлост

Да би процветала, потребно је да око 14 сати дневно проведе у тами. Затим, није препоручљиво да божићна звезда борави под вештачким светлом, већ би требало да јој главни извор светлости буде природан. Највише јој одговара место поред прозора који су окренути ка истоку, западу и југу, док би прозоре окренуте ка северу требало да избегавамо, јер неће добити довољно светла. Ипак, пошто је биљка осетљива, не сме да се оставља директно испод сунчевих зрака.

Земљиште

За божићну звезду је важна добро нађубрена, хумусна земља. Како би земља била растресита и мека, добро је да је пре садње помешамо са мало песка и да на дно саксије, испод земље, обавезно ставимо слој шљунка, због ефикасног дренажног система.

Влага и заливање

Божићна звезда је тропска биљка која воли влагу, тако да јој прија свакодневно прскање зелених делова, као и постављање влажног слоја каменчића или шљунка у подметач саксије. Међутим, иако је влага добра, ову биљку не би требало превише да заливамо, већ само једном недељно. Ако лишће крене да опада, то значи да је заливање превише учестало и требало би да направимо паузу.

Припрема за следећу сезону

Када божићна звезда у потпуности прецвета и одбаци све листове, можемо да орежемо гране, на дужину до десетак центиметара, како бисмо подстакли нови циклус цветања. Када дође април, можемо да је пребацмо у већу саксију у којој ће бити свежа нађубрена земља, па до јесени можемо да је држимо на застакљеној тераси или на отвореном месту без промаје.

Опрез

Иако је ова биљка естетски привлачна и представља савршен украс, у њеној стабљици се налази отрован бели слез, тако да је важно да је држимо подаље од деце и кућних љубимаца.

image
VV inauguration
banner