Магазин

Шта изглед наше новогодишње јелке открива о нама

Неко верује да је јелка најважнији део празника, да је права прилика за игру и развијање креативности, док је други посматрају као симбол сопственог укуса, личности или чак животног принципа. Можда ово звучи исувише озбиљно, јер је у питању "само" украшавање дрвета, али психолози сматрају да изглед наших украса и јелке може да открије наше главне карактеристике, стил и поглед на живот.
Шта изглед наше новогодишње јелке открива о нама© Pexels/Element5 Digital

Од величине па до изгледа украса на њој, наша јелка може много тога да "говори" о нама. Стручњак за говор тела и бивши криминалистички профилер Дарен Стантон је за "Њујорк пост" објаснио шта величина и изглед јелке може да открије о појединцу:

Мала јелка

Многи ће да се определе за малу јелку и ситније орнаменте из практичних разлога, а управо то може бити највећи показатељ њихових особина. Људи који сваке године имају ситну јелку и мали број украса у кући верују да је практичност важнија од естетике, не желе да заузимају превише простора, тако да сличан приступ имају и према осталим пољима у животу. Може се претпоставити да је њихова околина увек прилагођена њиховим потребама и мудро користе своје ресурсе.

Осим брзог састављања и украшавања, за њих је велика предност то што се јелка истом лакоћом може и раскитити, што не одузима време. За њих је важно да се новогодишња традиција поштује, али без прекомерног ангажовања и одступања од распореда.

Велика јелка

Ако се неко определи за јелку која је толико велика да додирује плафон собе, то вероватно значи да воле ризик и да тестирају сопствене границе. Иако је дрво можда превелико, сигурно неће да признају да су направили лоше процене.

Поред постављања јелке, овај тип личности ће сигурно веома рано почети да украшава свој простор (како би били "први"), набавиће јарке светиљке, радо ће да носи новогодишње џемпере којима ће да привући пажњу...

Стантон наглашава да је овај тип личности најчешће има позицију директора, предузетника или се може наћи у било којој улози која им допушта да буду иновативни и да експериментишу, а ове карактеристике ће да буду очигледне и код њиховог начина украшавања. Штавише, велика је шанса да њихово дрво сваке године постаје све веће и веће.

"Уради сам" украси

Неки највише воле празнике који им допуштају да издвоје материјале и време и направе сопствене украсе. Овај тип људи је најчешће врло креативан, они желе да њихова машта буде пуштена на слободу и празници су савршена прилика за то. Осим што им прављење украса представља забаву и опуштање, воле да се издвајају од других и да не прате популарне трендове.

С обзиром да многи украси које људи самостално могу да праве се углавном праве од природних материјала, може се претпоставити да ови људи приписују велики значај заштити животне средине. Вероватно ће исте украсе да користе и следеће године или ће радо направити 2свеже" верзије и укомбиновати их са старим.

Природна јелка

Људи који сваке године одлуче да купе природно дрво углавном више воле традицију. Често воле да прате класична "правила празника" и не желе да одступају од шаблона. Воле да је све око њих урађено "под конац" и да се сви обичаји поштују на правилан начин, без обзира да ли су практични или не.

Јелку ће украсити на једноставан начин, без превише украса и вероватно ће се придржавати класичних белих, црвених и зелених боја за орнаменте.

Савремено и минималистички

"Модерна" јелка најчешће изгледа елегантно, нема превише украса и можда ће на њој да доминира само једна боја. Људи који имају овакав приступ украшавању вероватно изузетно воле да себе и свој простор представљају у најбољем светлу.

Њихов стил облачења и став се одражавају на украсима – једноставно и луксузно. Верују да су први утисци најважнији и могу бити перфекционисти.

Шарено и весело

Има и оних који ће јелку толико густо да оките, да јој се гране скоро више не виде, без обзира да ли се украси естетски уклапају или не. Можда ће чак и сама јелка бити флуоресцентне розе или зелене боје. Овакве личности воле да имају поптуну слободу да се изражавају на сваком животном пољу.

На пример, ако живе у малом месту, потрудиће се да баш њихова кућа има највише упадљивих светиљки, јер желе људима да дају до знања да су екстровертни, расположени за дружење и да нису нимало стидљиви. Самим тиме, јелка која светли, има много шљокица, украса, тракица и других детаља ће бити симбол њихове узбудљиве личности.

image
VV inauguration
banner