Магазин

Ова места у авиону су најпрљавија, према речима летачког особља

Дневно се авионом са једне на другу тачку света превезе близу 16,5 милиона путника, а свако од њих са собом донесе и трунку нечистоћа - некоме нису сасвим чисте руке, некоме је прашњава торба, док има и оних који путују са малом децом која на седиште подигну ноге. Према речима летачког особља, ова места у авиону, иако редовно одржавана, ипак важе за најпрљавија.
Ова места у авиону су најпрљавија, према речима летачког особља© Canva / nina_gili

Свакога дана са земље полети велики број авиона, који на својим крилима превезу милионе људи, и ма колико путници водили рачуна о хигијени током путовања, неминовно је да ће земаљске нечистоће ипак завршити у авиону. У најмању руку ће свако од путника унети своју прљаву торбу или кофер или дотаћи рукама наслон седишта након што је успут пипнуо ко зна колико квака, докумената и слично. Која су то места у авиону која важе за најпрљавија чланови летачког особља су открили у интервјуу за магазин Травел енд Лижр, а ми вам преносимо, како бисте на свом наредном путовању били макар мало обазривији.

Полице за ручни пртљаг

Полице за ручни пртљаг које се налазе изнад седишта, дефинитивно се сматрају једним од најпрљавијих места у авиону. А како и не би биле - пре свега, због своје дубине су неприступачне за темељно чишћење, а уједно се у њима током лета складиште и торбе и ручни кофери, који се током преседања обично држе на поду. Осим тога, и ручке за отварање тих полица додирује велики број људи током дана, па оне могу бити и легло микроба.

Упутства за поступање у ванредним ситуацијама 

Пластифицирано упутство за поступање у ванредним ситуацијама се такође налази на списку најпрљавијих предмета у авиону, будући да га свакога дана у руке узме велики број људи. Наравно, са веома добрим разлогом, премда је безбедност путина увек на првом месту. Летачко особље увек саветује да се руке након упознавања са овим упутством обавезно пребришу влажним марамицама, или, још боље, оперу након што се укључи сигнал за слободно кретање по кабини.

Сточићи за ручавање

Сточићи за ручавање се користе на готово свим летовима, па чак и оним кратким на којима се не служе оброци. Они су често и простор на коме деца током лета цртају или праве фигурице од пластелина, а иако их особље након лета увек пребрише, трагови нечистоћа ипак могу остати на њима. Зато се препоручује да путници увек додатно пребришу сточић који се налази испред њих.

Навлаке за седишта

Зависно од дужине лета, путници на свом седишту могу провести и преко 10 часова узастопно. Неко од њих ће се знојити, некоме током лета може припасти мука, а неко и простути кафу, чај или неки од оброка. Иако се седишта готово увек пребришу између два полетања, дезинфекција се не обавља сваки пут, нарочито када авион на земљи проводи мало времена. Из тог разлога се никако не препоручује директан контакт коже тела и лица са седиштем.

Врата тоалета

Иако се тоалети темељно чисте између два лета, па чак и током лета уколико је он довољно дугачак, врата ове просторије се не налазе баш увек на листи приоритета када је дезинфекција у питању. Дршке и сам оквир врата због тога представљају легло микроба, па се свакако након прања руку по изласку из тоалета препоручује и додатна дезинфекција неким од средстава за то. 

image