Магазин

Ове ствари никада не би требало да држимо у ормару у спаваћој соби, тврде стручњаци

Организација ормара је захтеван посао - сатима слажемо и преслажемо гардеробу, модне детаље, сортирамо их по бојама, материјалима. Често убацимо и неке ствари које нису предвиђене да ту стоје, као што су опрема за вежбање, путне торбе, ципеле. Ипак, ово не сме да нам буде пракса из практичних и хигијенских разлога, кажу стручњаци.
Ове ствари никада не би требало да држимо у ормару у спаваћој соби, тврде стручњаци© freepik

Ормари у спаваћој соби су згодно место за одлагање ствари. Ипак, морамо да поведемо рачуна о организацији, јер постоје ствари које се једноставно не стављају у плакар у соби где спавамо: "Један од примарних разлога зашто је неопходно да будете селективни у погледу тога шта 'улази' у ормар у спаваћој соби је оптимизација простора. Ту би требало да се нађу основне ствари које често користите и неопходно је да приступ њима буде скроз олакшан", каже Тони Примарк, стручњак у организацији простора.

Редовни преглед и чишћење ормара у спаваћој соби спречава накупљање непотребних ствари, док периодични преглед помаже да ормар остане организован и функционалан, објашњавају стручњаци и наглашавају да постоје ствари и предмети којима ту никако није место:

Обућа

Ципелама или патикама које носимо свакодневно није место у плакару у спаваћој соби и то због хигијенских разлога. Препорука је да се обућа одлаже у ходнику или тераси.

Неискоришћене вешалице

"Уклањање непотребних вешалица је једноставан, али ефикасан корак ка одржавању организованог и функционалног простора за гардеробу", каже Џули Пик стручњак у организацији простора.

Храна и играчке од кућних љубимаца

Ормар у спаваћој соби није складиште за ствари нашег љубимца. Храна, кутије са играчкама, простирке на којима спава не смеју да се ту нађу и то опет због хигијенских разлога: "Стари које припадају псу или мачки миришу на њих, што може да се пренесе и на одећу. Ово наравно утиче на чистоћу гардеробе и личних предмета", појашњава Пек.

Пртљаг и путне торбе

Ако је могуће, пртљаг или кофер чувати у остави или на пример, испод кревета. У противном, заузеће пуно места у ормару.

Важна папирологија

Рачуни, дипломе и уговоре треба чувати у посебним фасциклама у делу дома где је писаћи сто: "Избегавајте да свој орман претворите у импровизовани плакар за архивирање. Уместо тога, чувајте важне документе у 'кућној канцеларији' или фиокама за документе", предлаже Пик.

Опрема за вежбање

Држање опреме за вежбање у ормару у спаваћој соби може изгледати као идеја која штеди простор, али то доводи до нереда: "Крупна опрема заузима драгоцен простор и умањује спокојно окружење које желите да створите у својој спаваћој соби. Зато треба размислити о наменском простору за вежбање", предлаже стручњак.

Новогодишњи украси

"Кутију са лампицама и лампионима 'пошаљите' на таван или оставу. Не треба да заузимају простор у ормару", наглашавају стручњаци.

Oдећа коју не носимо

Одећа која нам више не пристаје или није била ношена у дужем временском периоду може заузети драгоцен простор. Те предмете можемо донирати или поклонити како бисмо осигурали да плакар садржи само одећу коју редовно носимо. "Овај процес уклањања нереда не само да ослобађа простор, већ и помаже да лакше одаберете шта ћете обући", каже Примарк.

Постељина

Иако је резервна постељина неопходна, складиштење ћебади и јоргана у ормару у спаваћој соби доводи до пренатрпаности. "Размислите да ту одложите само неопходну постељину предвиђену за величину кревета. Овако ће простор бити уреднији и организованији, каже Примарк, а пише Јаху лајф.

image