Магазин

Колико често би требало да чистимо ствари у кући

Да ли сте знали да би мобилни телефон требало чистити сваки дан, а даљински за ТВ једном недељно? Чак већина ствари у дому захтева чишћење чешће него што се мисли.
Колико често би требало да чистимо ствари у кући© freepik/ zinkevych

Поглед на намештај, под или кућне површине кроз микроскоп би приказао небројено микроба који се састоје од вируса, земље, гљивица, бактерија, животињске перути, полена, зноја, излучевина и ћелија коже редовно опадају. Према истраживању популарне науке, животни век клице увелико варира у зависности од бактерије и површине. Ешерихија коли (цревна бактерија), на пример, може да живи од неколико сати до целог дана. Колико често би требало да чистимо каду или тоалет, пре него што постану биолошка опасности? Вероватно чешће него што се мисли. 

Сваки дан

Неке ствари захтевају свакодневно чишћење јер свако занемаривање може довести до нагомилавања клица и стварању здравствених проблема. 

Паметни телефон - Додирујемо телефон безброј пута дневно. А отисци прстију које остављамо по екрану су масна замка за прљавштину и клице. Требало би стећи навику да се брише макар једном дневно. 

Кухињски пултови - Проблем са прљавим пултовима није толико у томе шта се види, колико у ономе шта се не види. Брисање и дезинфекција кухињских површина након сваке употребе, осигурава да залутале клице из припреме за вечеру неће завршити у следећем оброку. Такође би сваки дан требало дезинфиковати и судоперу, јер бактерије из хране, као што су Ешерихија коли и Салмонела, могу контаминирати судоперу, посебно ако се претходно секло или чистило сирово месо. 

Тоалети - Чишћење тоалетне шкољке је уобичајена активност коју спроводи већина људи, али не би требало заборавити и лавабо. Чак и ако изгледа чисто, лавабо у купатилу акумулира фекалне материје (од прања руку након одласка у тоалет). Детаљније прање би требало обавити једном седмично. 

Једном недељно

Кухињски под - Када су деца у кући, велике су шансе да ће се морати чистити после сваког оброка. Али осим ако ништа није просуто или проливено, сасвим је довољно брисати под једном недељно. 

Теписи - Усисати велике тепихе и опрати мале простирке једном недељно. Одржавање подних облога чистим је кључно за смањење окидача алергија у дому.

Полице и украси - Где год се прашина слегне потребно је редовно брисати их крпом од микровлакана: полице за књиге, ситнице, рамови за слике, постоља за лампе, огледала, бочни сточићи.

ТВ даљински - Прво извадити батерије! Затим користити памучне штапиће намочене у благу сапунасту воду да би се уклонили лепљиви, масни отисци прстију и мрље око дугмади. Обрисати цео даљински раствором од једног дела сирћета и два дела воде како би се убиле бактерије. 

Постељина - Опште правило је да се једном недељно пере постељина у врелој води. Међутим, ако су укућани власници кућних љубимаца, воле да једу "грицкалице" у кревету, мораће да мењају постељину раније.  

Кваке - Иако кваке акумулирају много бактерија, потребно их је само повремено опрати. Међутим, кваке у купатилу и кухињи сигурно ће ухватити много више бактерија, па би њихова дезинфекција барем једном недељно могла бити добра идеја, посебно ако у кући постоји болест.

Недељно и месечно

Четке за шминку - Апликатори попут сунђера и четкица могу бити плодно тло за бактерије. Они скупљају прљавштину и прашину. Опрати четке за течну шминку једном недељно, а четке за прашкасту шминку, месечно. Благи сапун и топла вода и сушење преко ноћи, спасиће лице од могућих кожних проблема.

Једном месечно

Машина за прање судова - Временом, остаци хране и прашка у машини могу спречити да посуђе буде добро опрано. Једном месечно сипати шољу соде бикарбоне на дно и ставити 1/2 шоље белог сирћета на горњу решетку, а потом покренути редован циклус прања.

Намештај - Испрљане површине би требало одмах очистити, али одржавање тапацирунга, усисавање јастука би требало једном месечно. Чишћење паром једном годишње такође може да продужи век намештаја.

Завеса за туширање - Пластичну завесу или пластичну подлогу за платнену завесу треба једном месечно опрати топлом водом и содом бикарбоном како би се уклонили сапун и спречила појава буђи. Прскање средством за рибање, након сваког туширања и брисање сваке недеље када се чисти купатило, такође ће помоћи.

Ваздушни филтери - Заменити филтере за мале честице у системима централног грејања и хлађења једном месечно како би њихова моћ пречишћавања ваздуха била на нивоу. Исто важи и за филтере собних клима уређаја.

На свака 3 до 4 месеца

Фрижидер - Заборављени остаци у задњем делу фрижидера могу оставити споре плесни након што се баце. Да би се заштитили од клица, испразнити фрижидер свака 3 до 4 месеца, а полице и зидове очистити смесом од кашике соде бикарбоне растворене у једном литру воде. Испрати и оставити да се осуши пре убацивања хране у фрижидер. 

Прање прозора - Подићи ролетне и капке током недељног брисања прашине, али дуготрајну прљавштину би требало прати свака 3 до 4 месеца топлом водом и сапуном. Скиниту завесе опрати их у машини за веш.

Машина за прање веша - Сваки уређај који користи воду је у опасности од буђи. Обрисати врата и гуму на вратима би требало након сваког прања. Очистити машину дубље тек након 4 месеца додавањем 1 шоље избељивача и покретањем топлог циклуса (без одеће) како би се дезинфиковала.

Неколико пута годишње

Душек - два пута годишње. Осим ако није потпуно нов, душек је вероватно дом за милионе гриња. Добро полугодишње усисавање може помоћи у усисавању тих ситних створења, као и мртвих ћелија коже које их одржавају добро храњеним.

На сваких неколико ношења/коришћења

Грудњаци - Било би да се грудњаци добро опереу након три ношења. Али ако се жена више зноји, требало би их прати и чешће. 

Овлаживач ваздуха - свака 3 дана. Када овлаживач нон-стоп избацује влагу, мењати воду свакодневно. Очистити га 3 процентним раствором водоник пероксида, или дезинфекционим средством које препоручује произвођач, свака 3 дана. Такође, редовно мењати филтер, према упутствима.

Пешкири за купање - сваких неколико употреба. Опрати пешкир или узети нов након три или четири нормална туширања, чешће ако особа вежба. Окачити влажне пешкире како би могли да се прозраче и не стварају плесан, буђ и бактерије.

Ствари које се не перу већ се након неколико употреба замењују новим

Четкица за зубе - Након неколико месеци, чекиње се превише истроше да би могле да раде како треба. Такође, неки лекари препоручују замену четкица након вируса или грипа. 

Бријачи - 5 до 7 употреба. Тупо сечиво изазива више посекотина и иритација од оштрог. Уколико је потреба за бријачем свакодневна, требало би га мењати сваке недеље.  

Сунђери - Кухињски сунђер постаје легло клица, са милијардама бактерија на сваком квадратном центриметру. Прање сунђера сапуном и водом баш и не функционише, па стручњаци препоручује да се убаце у кључалу воду на 2 минута, или ставе у микроталасну на 2 минута. Некада је боље купити мање сунђере и бацити их након неколико употреба.

image