Магазин

Вајање по снегу: Становник Русије прави јединствене скулптуре од снега на крову своје куће

На кров једне куће у граду Лисва у Пермском крају приземљио се гигантски орао, на другом дрема велика поларна медведица, а на трећем се увија змија дуга неколико метара. Не, нисмо у бајци браће Грим, већ у бајци, и то зимској, коју је створио један руски дуборезац.
Вајање по снегу: Становник Русије прави јединствене скулптуре од снега на крову своје куће© Приватна архива

Становник Пермског краја одушевио је читаву Русију након што је на свом налогу на друштвеној мрежи ВКонтакте поделио фотографије својих снежних ремек-дела. Само неколико дана касније, слике су постале виралне, а Николај уметник о коме се прича са дивљењем.

Орао, медведица и змија на крову куће у Русији

У срцу Пермског краја, у граду Лисва, један дуборезац у пензији одлучио је да направи праву зимску бајку и велике количине снежних наноса, уместо да их само склони са кровова, претвори у уметничка дела. Овај необичан хоби донео је славу не само Николају Карелову, који стоји иза снежних ремек-дела, већ и граду Лисва, који је преко ноћи постао атракција у региону, а и шире.

Захваљујући непресушној инспирацији и вештим рукама овог уметника, на заснеженим крововима кућа ничу бројне животиње и декоративни мотиви. Међу леденим скулптурама су и велики орао, односно "птица среће", поларна медведица и медведић који спавају на крову, змија која се опасно увија и многе друге.

За скулптуре од снега потребно између 2 сата и једног дана

Време израде снежних ремек-дела варира зависно од комплексности и броја детаља. Оне једноставније, попут медведа, које не одликује велики број финеса, Николај може да заврши и за два, два и по сата, док поједини, захтевају много више труда и времена. Тако је, примера ради, орла, односно "птицу среће" Николај израђивао читав један дан.

"На декорисање је отишло два сата, за израду орла читава обданица, док је медведић извајан са два сата, имајући у виду моје богато искуство", рекао је Николај Карелов у интервјуу за један руски медиј.

Николај се током зиме толико извештио да је снежне наносе успео да претвори чак и у чипку, која нежно "пада" са крова. Ова ледена скулптура можда и највише подсећа на оне које је израђивао од дрвета. Баш због тога Карелов своју уметност и назива вајањем у снегу.

Након што су његови радови обишли руске друштвене мреже и многобројне локалне медије, појавио се и велики број становника који је пожелео да на свом крову макар до пролећа има оваква уметничка дела. Нажалост, због великом обима посла, Николај наруџбине не прима, а судећи по временској прогнози, уметник ће имати пуне руке посла у свом дворишту све до априла месеца.

image