Магазин

Свјатки: 12 магичних дана у Русији између Божића и Крстовдана

Свјатки се у руској култури везују за период између Бадњег дана и Крстовдана. Тих 12 дана резервисани су за бројне обичаје и обреде који воде порекло како из хришћанске религије, тако и из древних словенских веровања, а сваки дан има и посебне ритуале.
Свјатки: 12 магичних дана у Русији између Божића и Крстовдана© DALL-E by ChatGPT

У Русији се одувек сматрало да период око Нове године и Божића има неку посебну чаролију, па су тако и Свјатки, које се празнују између Бадњег дана и Крстовдана, у народу познате као време за магијске ритуале. Традиционално, Свјатки почињу са изласком прве звезде 6. јануара, и трају све до 18. јануара, када се у храмовима освештава света вода, након чега наступа празник Богојављење.

Свјатки: Свети дани и дани када се буде нечисте силе

Свјатки су пре свега време када се прославља рођење Исуса Христа, па тек онда време за забаву, гатање и друге магијске ритуале. У народу се овај период раније називао и "дани без крста", будући да од рођења, па све до Крстовдана, Исус није био крштен. Постоји веровање да како се проведу Свјатки, таква ће бити и цела година.

У народу се Свјатки деле на два периода: од 6. до 14. јануара су свети дани, док су од 15. до 19. јануара дани када се нечисте силе буде. Без обзира на то који су дани, за време празновања се име Исуса Христа прославља и велича, а народ окупља ради дружења и уживања у празничним, мрсним трпезама.

Најважнијим датумима сматрају се вече и ноћ између 6. и 7. јануара, (Бадње вече), 13. јануар (Васиљево вече), 14. јануар (Православна или Стара Нова година) и 18. јануар (Крстовдан). Сви најважнији ритуали обављају се баш овим данима, који имају највећу магијску моћ, јер су божанске силе тада усмерене на помоћ људима. 

Како се може гатати на Свјатки  

У току празничних дана може се гатати о свему што човек жели да сазна: о срећи, богатству, љубави, а зависно од питања, примењују се и различити начини гатања. То може бити тумачење снова, гатање на различитим предметима или враџбовање са приношењем жртава вишим силама. Најзанимљивије и најраспрострањеније је свакако гатање о љубави, односно о суђеном партнеру. Како девојке предвиђају са киме ће провести живот у љубави?

Огледалце, огледалце, реци ми...  

Најпопуларније је гатање са огледалом. Девојка треба да узме огледало и запали свећу коју ће ставити између себе и огледала. Важно је да у просторији у којој гата буде сама. У одразу огледала, у мрклом мраку, тада се појављује лик суђеног партнера. Након тога, свећа се гаси и по правилу спаљује у пећи, како момка ни једна друга девојка не би "украла".

Папир и шибице 

Још један начин за предвиђање будућег мужа јесте гатање уз помоћ папира и шибица. У металном лавору који стоји на поду шибицама се пали згужвано парче папира. Лавор се поставља тако да се на зиду могу видети одсјаји ватре и игра сенки. Затим се девојке окупљају и интерпретирају приказе на зиду - је ли висок, је ли са брадом, виде ли се деца, богатство и томе слично.

Случајни пролазник открива судбину 🧑🏻 

Најједноставнији начин за откривање имена будућег мужа је, према веровању руских девојака, излазак на улицу. По заснеженој улици, девојка иде све док не сретне првог мушкарца коме прилази са питањем како се зове. Одговор крије име будућег супруга, а на девојци је да прилику да се зближи са мушкарцем који се исто тако зове не пропусти.

image