Смеђи шећер није здравија замена за бели, треба га јести што мање
Смеђи шећер је укључен у широк спектар рецепата - стављамо га у домаће слаткише, хлебове, преливе, маринаде, чајеве, кафу. Допадљив је због свог карамелизованог укуса и најчешће је замена за бели шећер. Колико год влада мишљење да је здравија варијанта, нутриционисти ипак одмахују главом и кажу да он има малу нутритивну вредност и да га не треба сматрати бољим опцијом у односу на друге заслађиваче.
"Многи људи верују да је смеђи шећер здравија варијанта од белог шећера, али ово је заиста погрешно схватање", каже дијететичар Џен Месер.
Обично се прави од белог шећера, ком се додаје меласа због које има специфичну браон боју, гранулацију и укус:
"Због меласе у смеђем шећеру, има трагове гвожђа, калцијума, калијума и магнезијума. Те количине су веома оскудне и онда нема неких мерљивих здравствених користи", напомиње дијететичар Џил Вајзенбергер, а преноси Ју-Ес-Еј-Тудеј.
Нутритивне разлике између смеђег и белог шећера су занемарљиве
Једна кашичица браон шећера има 15 калорија, док у истој мери белог шећера има 16 калорија.
Разлика између смеђег и белог шећера скоро да не постоји, тврде стручњаци. Обе ове намирнице се сматрају "додатим шећером" и препорука Америчке управа за храну и лекове јесте да ограничимо његов унос на мање од 50 грама дневно.
Такође, велики број нутрициониста сматра да је и ова количина превелика, те је треба додатно смањити: "Ова специфична препорука није универзално договорена и варираће у зависности од енергетских потреба појединца", објашњава Месер.
Не само што имају пуно угљених хидрата, већ је и њихова честа конзумација повезана са великим бројем нежељених ефеката. Уколико често и неконтролисано једемо шећере, повећавамо ризик од хипертензије, дијабетеса типа, срчаног и можданог удара: "Размишљајте о смеђем шећеру на исти начин као и о другим заслађивачима и користите их што је мање могуће", каже Вајзенбергер.