Магазин

Храна која ремети сан: Ове намирнице не треба јести пред спавање

Ноћу лежимо будни, гледамо у сат, вртимо се и покушавамо безуспешно да заспимо. Поред стреса и брига, оно што нас држи будним је и храна коју смо конзумирали тик пред одлазак у кревет. Одређене намирнице које једемо пре спавања могу да имају лош утицај на квалитет сна и одмора, а међу њима су пржени кромирићи и газирана пића.
Храна која ремети сан: Ове намирнице не треба јести пред спавање© Mike/unsplash

Грицкалице и слаткиши утичу на ниво шећера у крви и "кваре" пробаву, а такође су чести кривци за бесане ноћи. Занимљиво, чак и неке намирнице које су прилично здраве се сматрају лошом храном ако се једу пред спавање, пише Ит тис нот дет.

Зато је препорука да се клонимо одређених јела и пића, уколико желимо да лепо и квалитетно спавамо.

Пржени кромпирићи

Први на листи су се нашли преукусни, а опет тако нездрави - пржени кромпирићи. Будући да је овај тип хране богат масноћама, то доказано штети пробавном тракту. Избори попут помфрита непосредно пре спавања могу узроковати стомачне сметње док покушавамо да заспимо.

Такоси

Ово брзо мексичко јело је двоструки ударац за организам - масноће и зачини којима обилују такоси, утичу на поремећен сан. Зачињена храна погоршава рефлукс киселине - стање које може изазвати болове у грудима, пецкање или болове у стомаку док лежимо.

Чизбургер

Многима су омиљено јело, али тешко "падају" на стомак чак и преко дана. Комбинација меса, сира, беле кајзерице, разних додатака у ситне сате, гарантују "тешко варење", а самим тим и испрекидано спавање.

Цитрусно воће

Наранџе, грејпови, лимуни и лимете имају много тога да понуде здрављу - од високог садржаја витамина Ц до велике количине влакана. Али, пре спавања нису баш идеалан залогај, јер могу да "подигну" организам и утичу да се разбудимо.

Слаткиши

Бомбоне, чоколаде, колачи, утичу на пораст шећера у крви, што се негативно одражава на сан. Истраживање из 2022. открило је да постоји негативна веза између исхране с високим уделом шећера и лошег квалитета и трајања сна.

Енергетска пића

Са стимулативним састојцима, имају прилично супротан ефекат од смирења. Студија која је спроведена међу студентима пре пет годинам открила је статистички значајну повезаност између конзумације енергетских пића и лошег квалитета сна.

На листи хране и напитака који се негативно одражавају на сан, нашли су се и кафа, чајеви са кофеином, љуте паприке, алкохол и све ове намирнице доказано могу да поремете спавање током ноћи.

Шта можемо да једемо пре спавање

Нутриционисти наглашавају да би вечера требало да буде бар два сата пре одласка у кревет. Оброк треба да буде лаганији, као што је салата са пилетином или парчетом рибе. Такође, дозвољене су здраве грицкалице као што су бадеми, ораси (не претеривати у количини), банане, чаша јогурта. Од пића препорука је вода или на пример, чај од камилице.

image