Магазин

Шта не би требало да једемо касно увече

Након целодневног рада, трчања са обавезе на обавезу, деси вам се да пред одлазак у кревет осетите глад. Разум и правила здраве исхране налажу вам да избегавате искушење да једете ноћу, јер може довести до нежељеног добијања на тежини, пореметити квалитетан сан и нарушити здравље. Али, ако сте истински гладни касно увече, шта је најбоље јести у то време? Одабир праве ноћне ужине може вам помоћи да брже заспите и чвршће спавате а да не нагомилате килограме.
Шта не би требало да једемо касно увече© freepik/DCStudio

Ако приметите да жудите за храном, док гледате телевизију до касно у ноћ, застаните и запитајте се да ли сте заиста гладни. Можда вам је само досадно или сте преуморни или је време за одмор. Ако сте заиста гладни, немојте игнорисати сигнале свог тела - тешко је заспати када вам стомак крчи или вам је низак шећер у крви. Медицински портал "Вебмд" дао је предлоге добрих касних оброка, али и указао на изборе које би требало да избегнете.

ДА! Пола сендвича са ћуретином или тост са путером од кикирија

Када желите да вас нешто засити, пола сендвича са хлебом од целог зрна и ћуретином је добар избор. Ваше тело спорије вари цела зрна, тако да ћете се дуже осећати ситим. Ћуретина има триптофан, аминокиселину која помаже да се успавате. Ако не волите ћуретину, пробајте путер од кикирикија или бадема на тосту од целог зрна пшенице. Маслац од орашастих плодова има здраве масти које подижу ниво серотонина, хемикалије за добро расположење која вам помаже да се опустите.

НЕ! Остаци од пице

Можда изгледа примамљиво, али све што је превише масно може изазвати горушицу, посебно ако легнете убрзо након јела. Ужина која има мање од 200 калорија је много бољи избор.

ДА! Крекери од целог зрна са сиром

Уколико сте љубитељ сира, изаберите омиљени, који је у мањој количини, а у комбинацији са неколико крекера од целог зрна одличан избор. Сир такође има триптофан.

ДА! Кокице

Под условом да нису натопљене путером или преслане, кокице су одличан избор. Цело зрно са влакнима, држаће вас ситим дуже од чипса.

Не! Чипс

Масноћа и со су лоша комбинација, посебно када се ближи време за спавање. Осим тога, лако се од мало чипса дође до превише поједеног, тако да оно што почиње као мала посластица може се претворити у превише, што је лоше за ваше расположење и струк.

Да! Гранола штанглица са ниским садржајем шећера или банана и бадеми

Ово може бити добра замена за колачић, али проверите да ли на етикиети пише да ваша плочица нема превише шећера. Такође можете узети пола банане у комбинацији са шаком бадема - доабр су извор магнезијума, минерала који ће вам помоћи да се опустите. Ова комбинација воћа и орашастих плодова такође има мало триптофана.

Не! Колачи и чоколада

Превише шећера ће вас разбудити макар на кратко, а требало би да се опустите пред сан. Осим тога, након овог скока шећера чест је нагли пад,који чини да се осећате лоше.

Да! Грчки јогурт

Када желите кремасту посластицу, грчки јогурт препун протеина је добра идеја. Ставите у њега вишње или малине, које садрже мелатонин, хормон који ће вас уљуљкати у земљу снова.

Не! Сладолед

Масноћа и шећер могу отежати сан. Уколико одаберете сладолед од чоколаде, добићете кофеин који не желите у касним сатима.

Да! Овсена каша

Није само за доручак. Топла каша умирује, а препуна је влакана која пружају осећај ситости. Овсена каша такође помаже лучење мелатонина, који подстиче сан.

Чак и ако се осећате гладно, не претерујте. Одлазак у кревет са препуним стомаком може довести до непријатне горушице и надимања, што ће знатно отежати прави одмор током ноћи. Уместо тога, изаберите неки од понуђених "мини оброка", са мало протеина и мало сложених угљених хидрата.

image
VV inauguration
banner