Магазин

Користили бисте ЧетГПТ, али не знате како да правилно поставите питање? Ови савети вам могу помоћи

Већ више од годину дана Чет ГПТ је један од омиљених алата са вештачком интелигенцијом, али многи и даље не знају како правилно да га користе како би извукли највише користи.
Користили бисте ЧетГПТ, али не знате како да правилно поставите питање? Ови савети вам могу помоћи© Canva / Umnat Seebuaphan

До пре годину дана већину одговора на питања која нас муче тражили смо на Гуглу, јер - Гугл зна све. А онда се појавио ЧетГПТ, чет-бот са вештачком интелигенцијом који зна још више. Ипак, начин на који му постављамо питања умногоме диктира и то како ће он одговорити на наш упит, односно, колико ће се заправо потрудити.

Тим истраживача са Универзитета вештачке интелигенције Мохамеда бих Заједа је дошао на идеју да тестира разне приступе у комуникацији са језичким моделима са вештачком интелигенцијом, захваљујући чему имамо и јасне смернице како "разговарати" са њима. Како правилно написати упит (prompt) АИ софтверу како бисмо добили што бољи и кориснији одговор?

Немојте га молити, већ издајте наређења

Приликом креирања упита чет-боту, избегавајте фразе попут "Молим те", "Буди љубазан", "Унапред се захваљујем" и томе слично. Уместо тога, пређите одмах на суштину, а промпт креирајте користећи реченице попут "Твој задатак је", "Треба да", па чак и "Мораш да урадиш ..., а уколико не урадиш, казнићу те". Веровали или не, овај метод ради.

Осим тога, приликом креирања упита, никада немојте користити негације, односно објашњавати чет-боту како не треба. Уместо тога, напишите шта он треба да уради и на који начин. Дакле, не реченицу типа "Немој писати у есејској форми", већ "Напиши у форми кратког извештаја".

Ако треба, ЧетГПТ можете чак и подмитити. О овоме су писали и бројни корисници овог софтвера, а тестирали смо и ми. Када вам на упит који сте задали није дао довољно добар, или било какав одговор, довољно је да напишете нешто попут "Даћу ти 200 долара да одговориш" и он ће то урадити.

Више контекста - бољи одговори

Када пишете промпт ЧетГПТ-у, обавезно му дајте што више улазних података, како би их он анализирао и дај најбољи могући одговор. Што више података и објашњења ваш упит буде имао, то ће чет-боту бити лакше да генерише квалитетан одговор.

Ако промпт буде гласио "Напиши ми 10 питања из области пројектног менаџмента", добићете 10 базичних питања. Али, уколико му објасните шта сте до сада научили и које књиге прочитали, добићете 10 уско специјализованих питања из области која вас интересује.

"Стави се у улогу"

Такође, јако је важно да му нагласите да се стави у одређену улогу. Уколико вам је потребна помоћ око писања текста, ваш упит можете почети реченицом: "Стави се у улогу младог и ентузијастичног копирајтера и напиши ми кратак текст на тему путовања у Русију".

На овакав захтев ће ЧетГПТ дати много креативнији одговор него на упит "Напиши ми кратак текст на тему путовања у Русију". Управо то стављање "у ципеле" експерта из предметне области чини огромну разлику у квалитету одговора.

Натерајте га да вам поставља питања

Као и у комуникацији са пријатељима или колегама, тако и у комуникацији са чет-ботом, постављање питања и потпитања игра важну улогу. На тај начин саговорник, било обичан, било виртуелни, може много боље разумети ваше захтеве и жеље.

Након што му дате основне улазне податке, напишите "Постави ми 10 питања која ће ти помоћи да боље разумеш мој бизнис". ЧетГПТ ће вам затим поставити 10 питања која он сматра релевантним, а потом на основу ваших одговора креирати даље одговоре.

Немојте занемаривати знаке интерпункције 

Иако бисте можда помислили да знаци интерпункције и немају неки значај у комуникацији са једним АИ софтвером, то у стварности уопште није тако. Штавише, будући да ЧетГТП не може да закључи на основу интонације да ли се ради о питању или констатацији, о једној или више мисли, један зарез или тачка могу бити од пресудне важности.

Дакле, када креирате упит, обавезно поведите рачуна и о правопису, ма колико вам то изгледало неважно и сувишно. Уместо да напишете "Треба ми маркетинг план за наредну годину и 10 објава за друштвене мреже хоћу да моји пратиоци могу да испрате дешавања у свету фитнеса треба да направимо и једно даривање и најаву лансирања нове апликације", напишите исто то, али уз обавезне тачке и зарезе између мисли.

image