Магазин

ЧетЏиПиТи постаје све глупљи? Корисници потврђују

Велики број корисника софтвера са вештачком интелигенцијом ЧетЏиПиТи пријавио да је да је у последње време њихов "помоћник" почео да даје штурије одговоре, као и да су грешке све чешће. Да ли је ово субјективни доживљај или је чет бот стварно постао глупљи него што је био?
ЧетЏиПиТи постаје све глупљи? Корисници потврђују© Canva / PhonlamaiPhoto

Предани корисници ЧетЏиПиТи-ја, чет бота који је постао "заштитно лице" софтвера са вештачком интелигенцијом, у последњих неколико месеци почели су да пријављују све више проблема у његовом коришћењу. Како наводе, њихов верни АИ пратилац, помоћник у послу и саучесник у варању из дана у дан, је све мање интелигентан, а због чега - нико не зна. У дискусију су се укључили чак и челници компаније, а њихов одговор, ако је судити по реакцијама корисника, не улива поверење.

Одговори се генеришу брже, али су површнији

Још крајем маја ове године, један од корисника платформе Икс (бивши Твитер), изнео је на свом налогу забринутост квалитетом одговора генерисаних од стране ЧетЏиПиТи-ја, навевши како су они уопштенији и мање конкретни него што су били раније. У коментарима испод објаве, и други корисници су изнели своје незадовољство тренутним квалитетом одговора које пружа ЧетЏиПиТи, а на конверзацију се надовезао и Питер Јанг, продукт лидер и један од врсних познавалаца АИ технологија.

"Одговори се генеришу брже него раније, али је њихов квалитет приметно нижи. Вероватно ОупенЕјАј покушава да направи неке уштеде", појаснио је он.

Маск тврди да се чет бот "заглупео" због имплементације моралности у вештачку интелигенцију

У дискусији на друштеној мрежи Икс у којој је Илон Маск презентовао свој нови пројекат на бази вештачке интелигенције ИксЕјАј, технолошки могул је сугерисао да је "покушај експлицитне имплементације морала у вештачку инелигенцију" сигуран пут ка пропасти ОупенЕјАј, матичне компаније ЧетЏИПиТи. Он је такође навео и да његова компанија никада не би допустила да се "политичка коректност" уплете у производе и услуге које пружа, као и да је циљ да се реше фундаментална питања о универзуму на које људи још увек немају прецизне одговоре.

ОупенЕјАј: "ЧетЏиПиТи није постао глупљи"

Након великог броја "напада" на софтвер са вештачком интелигенцијом, одласио се и потпредседник компаније ОупенЕјАј, Питер Велиндер, који је стао у одбрану чет бота:

"ЧетЏиПиТи-4 није глупљи. Напротив, свака нова верзија је паметнија од претходне", пише у објави.

Он је такође навео и да корисници стичу субјективни осећај да је чет бот глупљи када га чешће користе, будући да се онда могу уочити неке неправилности у раду које се у регуларним условима повременог коришћења не би ни приметиле.

image