Магазин

Опасност вреба из пластичне флаше за воду: Флаширана вода садржи 250 хиљада честица нанопластике

У једном литру флаширане воде може се налазити и до 250 хиљада микроскопских честица пластике, која заврши у нашем организму. О штетности ових наночестица научници су до сада упозоравали већ неколико пута, а забрињавајући подаци указују на то да је она много опаснија него што се раније мислило.
Опасност вреба из пластичне флаше за воду: Флаширана вода садржи  250 хиљада честица нанопластике© Canva / FMNG

Годинама се сматрало да је флаширана вода здравија и чистија од обичне воде са чесме, међутим, у последњих неколико истраживања научници су ову претпоставку оповргли. Оваквом мишљењу посебно доприносе и поруке које се налазе на амбалажама, а које наглашавају да је вода пореклон са планинских извора и највиших планинских врхова. Дакле, изузетно чиста.

Међу првим доказима негативног утицаја флаширане воде на здравље је и извештај научника из 2021. године, који указује да једноставно одвртање чепа на пластичној боци може у воду испустити комадиће пластике. Многи од нас овај поступак понове и по неколико пута, при чему се честице сваки пут испуштају у флашицу.

Потом је уследило и истраживање из 2022. године, које је доказало да је концентрација микропластике у флашираној води већа него у оној из чесме. Ово је покренуло и лавину питања и даљих истраживања, а последње не улива нимало поверења.

У флаши воде најмање 110.000 наночестица

Анализирајући пет узорака флаширане воде познатих брендова, научници су установили да се нивои честица крећу од 110.000 до 400.000 по литру. Просечно, једна флаша флаширане воде садржи око 240.000 наночестица пластике, откривено је у студији објављеној у научном магазину "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Порекло већег броја честица видљивих искључиво под микроскопом долази из самих боца и филтера са мембраном реверзне осмозе која се користи за заустављање других загађивача. Притом, неке честице су чак остале неидентификоване уз помоћ двоструких ласера који су се користили. Ако су и оне нанопластика, наведене бројке би могле би бити још веће.

"Не знамо да ли је опасно или колико је опасно. Знамо да нанопластика улази у ткива, а тренутно се истраживање бави њеним утицајем на ћелије", додала је токсиколог Фиби Стејплтон.

Наночестице продиру и у организам беба у стомаку

Нанопластика представља далеко већу претњу по људско здравље од микропластике, првенствено из разлога што је довољно мала да продре у људске ћелије, уђе у крвоток и утиче на органе. Величина тих честица може бити и мања од 1 микрометра.

Осим тога, оно што научнике највише забрињава јесте чињеница да се нанопластика може "провући" и кроз плаценту и доспети у тело нерођених беба. Будући да се за време трудноће плод храни само користећи нутријенте из организма мајке, наночестице се могу таложити у организму од најранијих месеци развоја.

image