Магазин

Размишљате о пресељењу у иностранство? Ово су ТОП 7 земаља за живот и посао у 2024. години

Период око Нове године је идеално време за доношење одлука. За многе, ово значи и остварење животног сна и селидба у другу земљу. Осим идеје "Могао (ла) бих да живим овде!" која се може јавити током одмора, пресељење у иностранство заправао значи дубоко истраживање - пореских обавеза, радних виза, здравствене заштите, упоређивања квалитета живота и узимање у обзир многих разлога "за" и "против". Које су то земље најбоље за живот и посао у 2024. години?
Размишљате о пресељењу у иностранство? Ово су ТОП 7 земаља за живот и посао у 2024. години© DALL-E by ChatGPT

Пандемија Корона вируса је већини запослених донела слободу да раде од куће. Касније, када се ситуација свуда у свету стабилизовала, многи запослени су почели да истражују и друге алтернативе, фокусирајући се на рад из било које тачке света, за послодавце који послују и у другим земљама. Тако су настали и дигитални номади - посебан слој друштва који ради одакле год жели и мења место пребивалишта "као чарапе".

Све ово довело је до мешања култура, свести да је тамо негде, преко океана и пола света, боља зарада и занимљивији живот, и освешћивања чињенице да релокација уопште није тако страшна уз савремене технологије. Данас скоро свако има макар Вoцап, Вибер и Телеграм

Међутим, могућност пресељења у иностранство је привилегија која се односи само на људе довољно срећне да поседују одговарајући пасош, док су нажалост врата затворена за многе националности. Или ће морати добро да се позабаве администрацијом у смислу радних и боравишних дозвола. За оне који имају могућности, одлука о томе у којој земљи направити свој нови дом је велика одлука која захтева обимно истраживање и планирање.

У које то земље запослени теже да се преселе не би ли извукли најбоље из своје каријере, а уједно сачували и баланс између посла и приватног живота?

Мексико - брза адаптација и развијен социјални живот, уз само један минус

ЗА: У последњих неколико година, Мексико је једна од најатрактивнијих дестинација за дигиталне номаде. Ова земља је и прошле године понела титулу раја за експате, који су истакли да је адапрација веома једноставно, а социјални живот и друштвене везе веома развијени. Осим тога, лагодан живот је веома приуштив.

ПРОТИВ: Међутим, ништа није савршено, па тако ни Мексико. У овој земљи је један од највећих проблема висока стопа криминала. Званични подаци говоре да је број убистава скоро 4 пута већи него у САД, док је реална слика много гора, будући да се 90 процената злочина никада ни не пријави.

Португал - одлично здравство, али папрене некретнине

ЗА: Популарност Португала међу експатима је посебно порасла 2012. године, када је држава усвојила програм Златне визе, а иако је дошло до одређених промена у самом програму, интересовање не опада. Пре свега због квалитета живота, благе климе и фантастичног система здравственог осигурања. Уптаво ови фактори су међу најзначајнијим за све који се одлуче да раде у другој земљи.

ПРОТИВ: Један од највећи минуса је ипак висока цена становања и несразмеран раст трошкова изнајмљивања смештаја. Овакав тренд је, на неки начин, и одговор становника Португала који су на добром путу да у сопственој земљи постану мањина и који су због доласка великог броја странаца били приморани да напусте своја пребивалишта.

Шпанија - блага клима и необичан распоред радног дана

ЗА: Као и у Португалу, и у Шпанији је клима за пожелети. Топла, сунчана лета, благе зиме са минималном количином падавина и температурама које једва да падају испод 10 степени Целзијуса. Осим климе, Шпанија се може похвалити и задивљујућом архитектуром, одличним здравством, изврсном кухињом и развијеним ноћним животом. Може ли боље?

ПРОТИВ: Може, нарочито имајући у виду да се у Шпанији енглески језик веома мало користи, а самим тим и комуникација са становништвом и колегама са посла може бити отежана. Осим тога, већини европских народа, шпански начин рада није уобичајен: радни дан траје од 9 ујутру до 19 часова, а током дана се практикује "сиеста" - дуга пауза за ручак и одмор.

Холандија - пореске олакшице за експате и баснословне кирије за стан

ЗА: За оне који воле активан живот, Холандија је једна од најбољих дестинација. Бициклом земљу можете прећи уздуж и попреко, а да вам ни у једном тренутку не буде досадно. Архитектура градова и веома пријатељски настројен народ учиниће да ваш боравак у Холандији буде незабораван. Осим тога, експати у тој земљи имају и сјајне пореске олакшице.

ПРОТИВ: Међутим, у поређењу са другим европским земљама, Холандија спада у категорију оних скупљих. Крајем новембра прошле године, кирије за изнајмљивање станова достигле су историјски максимум. Ни холандска клима не прија свакоме: време у овој земљи је тмурно и кишовито у већем делу године. Изузетак су само летњи месеци.

Немачка - одлична за породице, али треба бити пажљив са бирократијом

ЗА: Немачка је једна од најразвијенијих европских земаља, са сјајним могућностима за професионални развој и запослење. Ова земља је и одличан избор за породице са  малом децом, будући да је здравствени систем развијен, а најмлађим члановима доступан велики број стипендија током школовања.

ПРОТИВ: Ипак, оно на шта смо навикли у Србији, попут продавница које раде 24/7, па чак и викендом, у Немачкој готово да и не постоји. Још једна "зачкољица" је и веома висок степен бирократије, а превазилажење папиролошких проблема странцима може бити највећи проблем услед непознавања језика и закона.

Италија - сјајна кухиња и крајолици, али су могућности за запошљавање ограничене

ЗА: Италија је једна од најлепших земаља Европе, а њене туристичке атракције и шаренолики крајолици сваке године привлаче велики број како туриста, тако и стручњака, који своје амбиције желе да остваре у овој земљи. Италија је позната и по изврсној кухињи и дружељубивом народу, а истиче се и веома добрим здравственим системом.

ПРОТИВ: Могућности за запослење су у Италији претежно ограничене на велике градове, попут Рима, Милана, Напуља или Торина. У мањим градовима их је много мање, а проблем може бити и споразумевање, будући да становници периферних делова земље енглески готово да и не користе. Италија, попут Немачке, има веома бирократски уређен систем, па је то још један од минуса ове земље уколико не владате језиком и немате подршку правника.

Француска - радне недеље од само 35 сати, али и високи порези

ЗА: Резиденти Француске имају многобројне социјалне бенефите, попут здравствене заштите, економске стабилности, великог броја празника који су нерадни дани и 35-часовне радне недеље. Осим тога, Француска важи и за земљу са веома високим квалитетом живота, разним могућностима едукације и простором за културно уздизање.

ПРОТИВ: Међутим, оно што већини може представљати проблем јесу веома високи порези, који сежу и до 45 процената од укупне зараде. Осим тога, људи који зарађују велике своте новца плаћају и додатних 3 посто пореза на део прихода. Као и у Италији, и у Француској се странци могу сусрести са језичком баријером, будући да се изван Париза, Лиона и Стразбура енглески језик готово и не користи.

image