Магазин

Савети за путовање од човека који је посетио све државе света - и свемир

Носите свој чаршав и оставите бурму код куће, саветује нас професор Џим Кичен, човек који је посетио све земље света, а такође је летео и у свемир. Овај светски путник је током тридесет година био у свим државама на свету, те са пуним правом може да предложи савете које могу да и нама да користе када идемо на жељене дестинације.
Савети за путовање од човека који је посетио све државе света - и свемир© @ wirestock/freepik

Професор и предузетник Џим Кичен више од тридесет година путује светом. Посетио је 193 замље које су признале Уједињене Нације, а летео је и у свемир. За свој вишедеценијски путнички стаж каже да представља "такмичење у проналажењу начина да се развије као мушкарац, отац, муж, а успут и да научи неке занимљиве лекције".

Његови савети у домену путовања су практични и корисни, посебно у замљама које носе ризик од џеперења или киднаповања.

Бурму оставите код куће

Овај предузетник саветује да бурму не носимо на путовања, јер у неким земљама златни прстен на домалом прсту може бити сигнал киднаперима: "Не желим да се зна да сам ожењен, јер би могло да дође до ситуације да ме киднапују и позову моју жену и кажу 'хеј, имамо твог мужа'. Она би сигурно платила откупнину".

Заборавите ресторане са спектакуларним погледом

Често дуге шетње на далеким дестинацијама, желимо да "зачинимо" вечером у луксузном ресторану са ког се види пола града. На ово је најбоље да заборавимо, јер иза одличног амбијента се неретко крије лоша храна:

"Искусио сам да ресторани који нуде спектакуларан поглед на град или заласке сунца често имају ужасну храну", каже Кичен, пише Блумерг.

Сакријте резерву платну картицу

На путовањима треба имати "штекове" за картице и новац. Дакле, није баш препоручљиво да носимо сва платна средства са собом на једном месту - новчанику: "Увек стављам једну кредитну картицу у ципеле, тако да ако ме лопови опљачкају и све одузму, остаје ми овај 'кец у рукаву'", наглашава.

Кад год сте у могућности, носите чаршав са собом

Можда ће заузети простор у коферу, али је свакако боље да понесемо чаршав и јастучницу са собом, саветује предузетник:

"Полиестер може бити неугодан да бих спавао на њему, па зато на своја путовања увек носи чаршав од куће".

Ко је Џим Кичен

Џим Кичен је своју каријеру започео осамдесетих година у домену маркетинга. "Посетио" је космос 2022. године, а његов живот су дефинитивно обележила путовања:

"На својим путовањима увек сам планирао све детаљно. Покушао сам да видим што више земаља за кратко време. Али понекад би одустао од својих планова, јер сам следио интуицију ка новим искуствима, те сам непланирано брао шаргарепе или носио џакове кромпира кроз пијацу", каже Џим.

image