Магазин

Студија: Жене у дугим браковима се брже одљубљују него мужеви

Сваки љубавни однос је посебан и тешко је упоређивати једну везу са другом, али интересантни резултати нове анализе су показали да многи дугогодишњи бракови имају нешто заједничко: Жене се брже и чешће одљубљују од својих мужева. Да ли то значи да љубав и наклоност готово увек бледе с временом или можда постоји другачије објашњење?
Студија: Жене у дугим браковима се брже одљубљују него мужеви© Freepik/freepik

Можда се поједини задовољни мужеви не би сложили са овим истраживањем, али преиспитивање скоро 4 хиљаде брачних парова у Америци је довело до занимљивих резултата. У периоду од десет дана, брачни парови (који су заједно најмање 2 и највише 20 година) су имали задатак да на сваких пола сата забележе своје емоционално стање.

Анализа је показала да љубав највише бледи код жена које су у браку или су верене најмање три године. Истраживачи су закључили да је код жена било чак 55 одсто смањеног интензитета емоција према партнеру, док код испитаних мушкараца овај број износи само 9 одсто.

Потенцијални незадовољства

Детаљније истраживање је показало да жене које су у дугим везама проводе више времена обављајући куће послове, као што су чишћење и кување, док се мушкарци у дугим везама чешће опуштају и спавају, преноси "Дејли мејл".

Ова врста стреса који жене доживљавају у партнерским односима се већ годинама назива "другом сменом", ово подразумева сате проведене уобављању свих кућих послова након повратка са посла (без помоћи укућана). Према недавним подацима Уједињених Нација, жене троше просечно два и по пута више времена на кућне обавезе не само од својих партнера, већ и других мушких чланова породице.

Иако ови подаци варирају у зависности од дела света, сигурно је да "друга смена" и недостатак тимског рада у браку када је у питању одржавање заједничког животног простора негативно утичу на емоционално стање жене.

Позитивна страна

Поред решавања проблема са "другом сменом", постоји још један начин да се парови у дугорочним везама поново осећте "заљубљеним". Научници су утврдили да је кључ привремено одвајање. Подаци су показали да би се осећаји љубави и жеља за интимом повећали када би парови били раздвојени око осам сати. Другим речима, мало временске и физичке дистанце може бити добар начин за поновно буђење страсти.

"Мислим да можемо оптимистично да интерпретирамо резултате: Чак и када страст и љубав постану мање интензивни, ипак могу да опстану на дуже стазе," сматра аутор студије др Саураб Баргава са Универзитета у Питсбургу.

image