Магазин

Крај љубави: Пет знакова да се партнер одљубљује од вас

У дугој вези, како време пролази, љубав може да избледи - чак и када то не желимо. Ако осећате да се однос са партнером променио, постоји неколико кључних знакова упозорења који вам могу рећи да ли се он заправо одљубљује, кажу терапеути.
Крај љубави: Пет знакова да се партнер одљубљује од вас© pixabay/quicksandala

"Када први пут сретнемо некога ко нам је занимљив, на наш мозак утичу хормони који чине да се добро осећамо а могу и да нас наведу да помислимо да смо заљубљени у некога, иако заиста осећамо само 'пожуду'. Како утицај хормона полако нестаје током везе, људи ће се можда осећати мање 'заљубљенима'", каже доктор Бетх Рибарски, професор интерперсоналне комуникације, преноси "Бест лајф".

Постоји читав низ разлога зашто се то може десити, било да се партнери растају, мењају приоритете, интересовања или вредности . Међутим, Рибарски каже: "То можда не значи да вас више не воли, али можда више нису 'заљубљени' у вас."

Имајући ово на уму, постоји то пет знакова упозорења да се партнер одљубљује:

1. Није заинтересован за интимност

Психолози сматрају да је партнерова незаинтересованост према физичкој интимности, црвена заставица у односу.

"Сексуална интимност расте и нестаје током већине веза, али спора или изненадна промена сексуалне жеље често сигнализира недостатак емотивне блискости. Иако други фактори, као што су физичка болест и стрес, могу смањити жељу за сексуалном блискосшћу, важно је пазити на изненадну незаинтересованост", сматра клинички психолог доктор Карла Мари Менли.

Рибарски такође указује на ово и напомиње да би требало да искључите друге потенцијалне околности: "Можда је ваш партнер под стресом због посла и то би га могло учинити мање фокусираним на физичку интимност, као и мање комуникативним."

2. Све се мање комуницира

Уколико један од партнера мање комуницира или само даје одговоре од једне речи, као и ако га једноставно не занима свакодневица вољене особе, можда се једноставно одљубљује.

"Иако је уобичајено да парови пролазе кроз фазе незаинтересованости због животног стреса и изгарања на послу или у одгајању деце, главна црвена заставица је када је партнер хронично незаинтересован за ваше мисли, осећања и активности", каже доктор Менли.

Међутим, то се дешава и када један од партнера верује да "зна" како ће друга особа реаговати, на основу претходних разговора. Претпоставке уништавају односе, јер је комуникација искривљена у односу на оно што неко верује да се дешава или да ће се потенцијално догодити, у односу на оно што се стварно дешава. Овакав начин "комуникације" мења динамику и разводњава комуникацију и разумевање.

Ипак, требало би размислити - да ли је партнер заправо мање заинтересован за свог пара и заједничку срећу - или их нешто друго тера да се повуку. Важно је разговарати и отворити могућност за решавање било каквог незадовољства у вези и/или пружити прилику да се подржи партнер у периоду стреса.

3. Не разговара се о будућности

Заљубљени парови често замишљају и разговарају о томе како ће изгледати заједничка будућност. Уколико ово више није на првом месту код партнера, време је за забринутост.

Када пар престане да разговара, не планира заједничка летовања, набавке, нема заједничке циљеве - ово је знак упозорења да веза постаје застарела. Одлуке о којима се некада разговарало, тренутно се доносе самостално, а то може изазвати неравнотежу у односима, посебно у вези са новцем. Може се рећи да особа не види тренутног партнера у својој будућности.

4. Сталне свађе

"Хроничне свађе и тражење погрешака могу бити знаци да се партнер одљубљује. Посебно када партнерово понашање означава континуирани или драматични помак у односу на претходно понашање. Сарказам и критика су токсични за здраве везе. Иако се у здравим партнерским везама партнери понекад не слажу, они никад неће стварати токсичну средину", сматра доктор Менли.

Рибарски сматра да је разговор о било којој теми у коме се партнер сваки пут не слаже са вама, знак за узбуну. Такође, ако је партнер све чешће раздражљив или љут, требало би покушати открити шта је узрок таквог понашања. 

5. Нема жеље за заједнички проведеним временом 

"Смањено интересовање за заједничке активности, квалитетно заједничко време, битан је знак да се партнер можда одљубљује. У идеалном случају, оба партнера се радују заједничком времену и активностима као што су хобији, вежбање, кување или путовања", каже доктор Менли.

Управо имати некога са ким се може проводити време и уживати у малим стварима у животу, је једна од вредних карактеристика заједничког живота. Рибарски међутим сматра да партнер можда ради дуже или је изабрао да проводи време са својим пријатељима и да то не значи увек да нешто није у реду. "Можда им је само потребан други вид забаве - а имати другачија интересовања и само своје пријатеље су потпуно здрави избори у вези", каже професор.

Све везе пролазе кроз своје успоне и падове. Међутим, уколико видите неки од ових знакова, време је да разговарате са својим партнером. Парови често покушавају да превиде проблем, надајући се да ће он нестати сам од себе или да ће се веза неким чудом поправити. Међутим, игнорисање може само да продуби проблеме. Уколико сте забринути да се партнер можда одљубљује, отворен дијалог о томе може бити одличан први корак ка јачању везе. 

image