Магазин

Три неочекиване особине које могу утицати на успешан интиман живот

Како обављање послова на време и уживање у различитим хобијима (у самоћи) могу бити знакови задовољавајућег сексуалног живота? Сви знају да људи који су физички привлачни и имају самопоуздање сигурно могу бити добри интимни партнери, али које су мање познате, али подједнако важне карактеристике?
Три неочекиване особине које могу утицати на успешан интиман живот© Pexels/Ron Lach

Сигурно је да су високо самопоуздање, комуникативност, отворен ум и сл. важни када је у питању интимни живот. Самопоуздање помаже у привлачењу партнера и игра велику улогу у уживању, док је комуникативност неопходна како би се поштовале жеље и потребе обе стране. Имати отворени ум је велики бонус, јер увек постоји воља за истраживањем и испробавањем нових ствари, без осуђивања и слично.

Међутим, постоји још неколико мање познатих индикатора који могу значити да појединац има успешан интимни живот. Следеће три особине можда делују необично, јер се често не везују за сексуалне односе, али су сигурни позитивни знакови код сексуалног партнера:

Марљивост

Можда испрва звучи изненађујуће, јер марљивост није директна асоцијација на секс, али једна студија спроведена у Торонту је показала да вредни људи имају веома задовољавајућ сексуални живот. Ипак, воља за унапређивањем и постизањем добрих резултата на послу се лако може пренети и у приватни живот. Такође, студија је показала да свесно улагање труда у сексуални живот значајно побољшава целокупни квалитет љубавног односа.

"Анализа је показала да они који верују да увек могу унапредити вештине у кревету, који сматрају да је секс вредан труда, имају много срећније везе," објаснила је Џесика Максвел, аутор студије.

Независност

Иако је за задовољавајућ однос потребно да се двоје људи добро познаје, независност може бити од велике важности када је у питању успешно партнерство.

"Љубав 'воли' да зна све, али за жудњу је потребна одређена доза мистерије. Док љубав расте када се дистанца између двоје људи смањује, жудња највише расте када постоји одређена раздаљина. Ако интимност расте упознавањем и репетицијом, еротика се може 'замрзнути' када се исте рутине понављају. За еротицизам су потребни мистерија, новитети и изненађења," сматра психолог Естер Перел за журнал "Марџиналијан (The Marginalian)".

Истина је да је за љубав потребно добро познавати особу, али сигурно је да здрава доза независности и дистанце увек могу побољшати однос. Због тога је добро да партнери имају занимљиве животе изван љубавног односа.

Многи су искусили непријатан осећај досаде и недостатка узбуђења када љубавни однос почиње да делује као рутина која се увек понавља и из које је немогуће изаћи. Због тога је увек добро имати сопствени идентитет, невезан за однос, који ће привлачити партнера и одржавати "свежну". Понекада, чак и намерно прављење дистанце може имати веома позитивне ефекте.

Опуштеност

Када је у питању секс, ретко се све одиграва као у филму. Може доћи до различитих "грешака", због којих се поврмено стекне утисак да је искуство упропашћено и долази до разочарења. Међутим, они који умеју да смеју сами себи и пронађу хумор у свакој ситуацији често имају задовољавајућ сексуални живот, јер не постоји оптерећење "савршенством".

Људи који су опуштени могу позитивно утицати на друге, што важи и за интимне односе. Опуштен став током секса ће често помоћи онима који имају многе несигурности и никако не могу да "уживају у тренутку". Штавише, поједини стручњаци сматрају да је смех током секса веома важна ментална стимулација.

image