Магазин

Искључи музику "да боље видим": Зашто утишавамо радио у колима када се паркирамо или се изгубимо

Да ли и ви, свесно или несвесно, утишавате радио у колима "да бисте боље видели", посебно ако возите у непознатој околини или када тражите паркинг место? Можда делује нелогично да верујемо да музика "омета" наш вид, али постоји научно објашњење за овај феномен.
Искључи музику "да боље видим": Зашто утишавамо радио у колима када се паркирамо или се изгубимо© Freepik/diana.grytsku

Многи од нас воле да слушају музику током вожње, јер нам помаже да останемо будни (посебно ако је пут дугачак) осим што сваку вожњу чини забавнијом. Ипак, када дође време за паркирање или када нисмо сигурни куда идемо, одмах посегнемо за радиом и стишавамо музику. Да ли је ово добар начин да побољшамо концентрацију или је можда у питању само психолошка варка?

Објашњење ове реакције је везана за оптерећење мозга задацима. Свакодневно прикупљамо информације о својој околини путем чула укуса, слуха, мириса, додира и вида. Мозак, који је део централног нервног система, комбинује све наведене информације и одлучује о нашим следећим корацима, а у исто време константно процењује који је његов примарни задатак (којем треба посветити највише пажње), као и који је секундарни, који захтева мање пажње.

Једна мала студија спроведена у Шведској пре неколико година може да потврди овај феномен. Учесници су морали да решавају визуелне задатке, док су им истраживачи пуштали музику коју су морали да игноришу. Након тога, снимци мозга волонтера су показали да су нерви који региструју звук слабије реаговали када су радили на визуелним задацима. Другим речима, мозак је самостално "стишао" музику

"Наш мозак је у стању да се пребаци са задатка на задатак толико брзо, у наносекунди, да мислимо да смо у стању да обављамо више задатака истовремено - што заправо није тачно", објашњавају доктори за портал "Споуксмен (Spokesman)".

Ово брзо пребацивање концентрације није савршено, јер се током процеса губе делићи секунде. Један, па чак ни два задатка, нису велики проблем за мозак, али уколико их има више, мозак почиње да ради са мањом ефикасношћу и често може да направи грешке. Када покушавамо да се упаркирамо или када треба да обавимо неки задатак током вожње који не радимо често (тражење непознате улице), капацитет рада нашег мозга се ограничава на тај један задатак.

Тада више не слушамо разговоре путника у возилу, видно поље нам се сужава и сва пажња се усмерава на призор испред нас. Због тога многи возачи стишавају музику када возе у саобраћајним гужвама, траже одређену адресу или чак када возе по опасним условима, као што је јака киша. С обзиром да такве активности захтевају више концентрације, смањивање јачине звука или искључивање радија уклања сувишан задатак, тако да мозак може више пажње да посвети примарном задатку, као што је проналажење правог пута или паркирање.

image