Магазин

Цимет је ефикасан у снижавању холестерола, тврде нутриционисти

Зачине су веома пожељни у кухињи, јер ће свакој храни дати посебну ноту. Такође су познати по својим нутритивним својствима, а вековима се проучавају због здравствених и медицинсих предности. Коришћење зачина у јелима, смањује употребу соли и масти што је веома корисно за многа здравствена стања, посебно за оне особе које имају проблема са повишеним холестеролом.
Цимет је ефикасан у снижавању холестерола, тврде нутриционисти© Ngô Trọng An/pexels

Нема те хране или зачина који могу да излече висок холестерол, али постоји могућност да ће неке намирнице значајно утицати на његово снижавање, кажу нутриционисти. У томе се посебно истакао цимет. Стручњаци објашњавају да је висок холестерол повезан са високим нивоом глукозе, а показало се да цимет помаже у смањењу шећера.

"Ако имате проблема са холестеролом, препоручујем да у своју исхрану укључите зачине попут цимета, кајенског бибера, белог лука, ђумбира и куркуме", саветује дијететичар Џордан Хил, а пише Јаху лајф.

Истраживања му иду у корист

Цимет је последњих година проучаван због својих корисних ефеката на организам - од снижавања шећера и холестерола у крви до смањења упале.

Истраживачи су радили на 15 контролних испитивања у којима су учесници узимали цимет у праху или екстракт у дозама од 1 до 6 грама. Било је укључено преко хиљаду учесника са дијабетесом типа 2 и закључено је да је у поређењу са плацебо групом, група којој је користила цимет имала је смањене нивое холестерола и триглицерида. Резултати студије су објављене у Фронтерс ин Сајколоџи.

Цимет и лекови

Уколико узимамо лекове за контролу високог холестерола или лекове за снижавање глукозе, неоподно је да разговарамо са лекаром ако имамо намеру да користимо суплементе са циметом. Што се тиче да га додамо у јело, то може да буде корисно, али дијететичари напомињу да ту не претерујемо и да је максимална дневна доза једна кашичица. Одређене врсте цимета имају кумарин, једињења које може утицати негативно на јетру ако се узима у великим дозама.

"Могућности су бескрајне када је у питању употреба зачина. Додајте га у маринаде, супе, гулаше, ставите га у кафу, у тесто за палачинке, поспите свој мусли овим зачином", саветује Хил.

Остала храна која утиче на снижавање холестерола

Квалитет исхране је важан за снижавање холестерола. Једење широког спектра поврћа, махунарки, орашастих плодова, семенки, воћа повећава унос влакана, што је кључно за снижавање холестерола.

"Изаберите протеине који садрже мало засићених масти. Бирајте пилетину, ћуретину, рибу и биљне протеине као што је тофу", каже Хил. Дијететичари препоручују да умерено конзумирамо црвено месо, сир, да избацимо алкохол и укључимо редовно вежбање.

image