Магазин

Како да знамо да је зачин покварен

У кухињском ормарићу сви имамо део издвојен за зачине, где се нижу разнобојне стаклене кутијице и теглице са мирођијом, куркумом, ориганом, циметом, каранфилићем. За неке од тих ароматичних додатака и не знамо од када ту стоје, јер претпостављамо да имају дуг рок трајања. Ипак, зачини не трају вечно и треба их бацити кад промене мирис, боју и текстуру.
Како да знамо да је зачин покварен© Tamanna Rumee/unsplash

Вероватно се свима догодило да у кухињи има заборављену теглу са рузмарином, коријандером или першуном за коју нисмо баш сигурни када смо је купили. Зачини могу да опстану и до 4 године, под условом да су били у херметични затвореној посуди заштићеној од сунца.

Сушено биље обично траје од 1 до 3 године, а примери укључују босиљак, оригано, мајчина душица, рузмарин, ловоров лист, мирођија, першун, нана, жалфија.

Млевени или зачини у праху имају рок трајања од 2 до 3 године, а ту спадају ђумбир и бели лук у праху, млевени цимет, чили у праху, млевена парика и кардамом, мешавина зачина.

Цели односно немлевени зачини имају најдужи рок трајања, јер је мања њихова површина која је изложена ваздуху, светлости и влази. Тако да бибер у зрну, семена коморача, кима, цео мушкатни орашчић и каранфилић, штапићи цимета опстају и до четири године.

Со је изузетак, јер се може користити неограничено. Међутим, ако користимо зачињену со, сви додаци могу временом изгубити своју снагу, пише Хелтлајн.

Уколико нисмо сигурни колико дуго имамо зачине, можемо да утврдимо да ли су спремни за бацање тако што ћете прегледати њихов мирис и укус - треба да згњечимо или утрљамо малу количину на длану. Ако су мирис и укус слаби, време је да их заменимо.

Како да знамо да су се зачини "покварили"

Сушено биље и остали зачини не могу да се "покваре" у традиционалном смислу. Када се и каже да се зачин покварио, то једноставно значи да је изгубио већину свог укуса, мириса и боје, али је мало вероватно да ћемо се разболети ако га конзумирамо.

Нису само додатак јелима, већ су одлични и за здравље

Зачини не дају само посебан шмек оброку, већ су веома корисни за наш организам. Помажу у спречавању упала, сузбијају вирусе и бактерије, "подижу" организам. Постоје бројни научни докази који сугеришу да често конзумирање хране са зачинима може смањити ризик од компликација повезаних са срчаним и респираторним болестима.

image