Магазин

Шест начина да још више уживате својој шољици кафе

Досадило вам је да свако јутро пијете обичну кафу? Ако додате поморанџу или косос да ли ће бити укуснија? Откривамо вам како да своју шољицу јутарње кафе "подигнете" на нови ниво уз помоћ једноставних додатака и зачина које имате у кући и да још више уживате у овом најпопуларнијем напитку на свету..
Шест начина да још више уживате својој шољици кафе© Canva / Alexander Volkov

Вероватно нисте могли ни да претпоставите да мало поморанџе може шољици еспресо кафе може да да нови живот, а да пар зрна кардамона може да вас "одведе" право на Блиски Исток док испијате јутарњу кафу на својој тераси. Откривамо који су то додаци које можете користити како би ваша шољица кафе била не само "погонско гориво" за дан пред вама, већ и ужитак који ћете једва чекати да поновите.

Поморанџа

Магија лежи у поморанџиној кори, односно ароматичној есенцији која се у њеној кори налази. Кора поморанџе ће дати кафи истовремено слаткоћу, горчину и цитрусну арому, захваљујући којима ће ваша шољица кафе имати далеко богатији укус. Све што је потребно јесте да опрану кору поморанџе ољуштите са плода, изрендате што је ситније могуће, и додате мало у шољицу, а још боље је да кору савијете директно изнад шољице еспреса како би природно отпустила ароматичне сокове у кафу.

Кокос

Тропске ароме и орашасти укус кокоса идеалан су додатак леденој кафи: узмите кашичицу кокосових љуспица, помешајте са кафом и прелијте водом. Оставите да одстоји током ноћи, како би кокос отпустио своју арому, а ујутру оцедите напитак, прелијте га у чашу уз додатак пар коцкица леда и уживајте у укусима тропских крајева.

Кардамон

Земље блиског Блиског Истока познате су по специфичним зачинима и укусима које ћете памтити заувек. Кардамон је један од њих, а поред кафе, можете га додати и у чај. Припрема је крајње једноставна и ни по чему се не разликује од припреме домаће кафе – осим што у воду додајете и пар издробљених зрна кардамона. Уколико волите интензивније укусе, можете додати и мало цимета.

Ванила

Краљица зачина и додатака кафи – овако бисмо описали ванилу. Њен сладак, природан укус и ниска калоричност идеално се комбинују са готово свим намирницама – од кафе, преко јогурта, смутија и чаја, а само мало ваниле довољно је да ваша кафа добије нежну, баршунасту арому. Ипак, треба обратити пажњу на квалитет екстракта, премда од њега и зависи укус. Кафа лате, "ајс капућино" па чак и обичан еспресо са млеком добиће ново рухо уз само пар капи ваниле.

Цимет

Укус цимета можемо препознати међу хиљаде других, а најчешће се користи за слаткише и припрему напитака од кафе. Његов слатки, са мрвом љутине укус, шољицу кафе претвориће у рапсодију арома, а постоји и један бонус: цимет је сјајан антиоксиданс који снижава ниво шећера у крви, те ће ваша кафа заправо имати и лековито својство! За једну шољицу кафе биће вам довољно пола кашичице цимета, а остатак поступка једноставно поновите као и обично.

Чоколада и сладолед

Најкласичнија комбинација од свих – чоколада са кафом не захтева никакво предзнање у комбиновању, осим што се препоручује да се у кафу додаје тамна чоколада са што више какаа који ће напитку дати интензивнију арому и укус. Коцкицу чоколаде ставите на дно шољице, прелијте врелом кафом и сачекајте неколико минута да се чоколада потпуно отопи. Затим промешајте кафу и уживајте! Бонус: поступак можете поновити и са куглом сладоледа уместо чоколаде – тако ће ваша кафа добити не само нови укус, већ и кремасту структуру.

image
VV inauguration
banner