Магазин

Најчешћи разлози због којих прехладе трају дуго

Као што знамо, прехлада обично траје 3 до 7 дана, али понекад може да се одуже и до 2 недеље. Ипак, догађа се да нас кијавица, гребуцкање у грлу и цурење из носа не остављају на миру и после ових временских оквира. Стручњаци напомињу да су најчешћи узроци због који се прехлада продужава недостатак одмора и недовољни унос течности.
Најчешћи разлози због којих прехладе трају дуго© cottonbro studio/pexels

Имамо утисак да прехлада траје месецима, а изгледи да ће да престане скоро да не постоје. Иако мислимо да све радимо како би је елиминисали из живота, могуће је да ипак прескачемо битне савете. Уколико се досадни симптоми задржавају већ неко време, онда се оглушавамо о следеће ситуације:

Не одмарамо довољно

Спавање помаже да имуни систем ради како треба. Једном када се прехладимо, неопходно је да се тело одмара и спава како бисмо му помогли да се избори са вирусом. Особе које су спавале мање од 7 сати ноћу имале су скоро три пута веће шансе да се разболе од људи који су спавали 8 сати или више, показују истраживања.

Нисмо се хидрирали

Када смо болесни, брзо можемо да дехидрирамо. Бол у грлу нас често спречава да гутамо, те заобилазимо храну, воду, чајеве. Лекари напомињу да је течност јако битна у стањима прехлада и грипа, јер помаже да се слуз "отпусти" кроз нос.

Под стресом смо

Један од разлога зашто не можемо да "оставимо" прехладу иза нас, јесте што смо изложени стресу. Као што је познато, он утиче на све сфере нашег живота, а посебно на имуни систем и зато се не можемо организам да бори против вируса како би требало. Због тога, постоји већа вероватноћа за прехладу, а када се она догоди, симптоми се могу погоршати. Стални стрес утиче на организам да слабије реагује на кортизол, хормон који контролише одговор тела на "претње" попут вируса који изазива прехладу, пише Вед-ем-де.

Погрешно се лечимо

Лако можемо помешати прехладу са другим болестима или стањима. Можда неколико недеља лечимо наводну прехладу, а заправо имамо проблем са алергијама. Обично је потребно неколико дана да се симптоми прехладе у потпуности појаве. Алергије се могу јавити брзо и трају све док смо у контакту са алергеном. Оба стања су праћена кашљем, цурењем из носа, кијањем, али је већа вероватноћа да ће прехлада изазвати болове или грозницу.

Не одустајемо од вежбања

Прехлада захтева мировање и одмор. Уколико је занемарујемо и настављамо са тренинзима, не би требало да се изненадимо да ће кијавица или бол у грлу да се пролонгирају.

image