Магазин

Није кафа а ни чај: Популарни јутарњи напитак може оштетити зубе, тврди стоматолог

Многи од нас јутро почињу популарним здравим напитком који се прави врло једноставно - од воде и лимуна. Познато је да је ово освежавајуће пиће богато витамином Ц, те нас лакше разбуђује и штити од прехлада и вируса. Ипак, стоматолози упозоравају да киселкасто пиће може да буде штетан за зубе.
Није кафа а ни чај: Популарни јутарњи напитак може оштетити зубе, тврди стоматолог© engin akyurt/unsplash

Добра хигијене зуба је изузетно битна ако желимо да одржимо здрав начин живота и под тим се подразумева много више од једноставног прања зуба и чишћења концем два пута дневно. Да би зуби блистали, требало би да добро размислимо о томе шта једемо и пијемо. Већина нас зна да прекомерно пијење чаја и кафе може довести до ружних мрља, али и вода и лимун могу негативно да утичу на зубе и десне, тврде стоматолози.

Осврћући се на неке од трендова о којима се највише говорило у 2023. години, стоматолог Калед Касем је истакао да треба да будемо опрезни када пијемо воду са лимуном која је, иако освежава, такође и веома кисела:

"Није изненађујуће да је вода са лимуном и даље популаран тренд јер има много доказаних здравствених предности овог пића. Извор је хидратације и витамина Ц, добро делује на здравље коже, помаже варење и убрзава метаболизам. Али, оштећује зубну глеђ", појашњава Касем, а пише Мирор.

Лимунов сок је веома кисео и може да нагриза глеђ, па зуби постају подложнији разним обољењима:

"Ако је овај напитак један од ваших свакодневних ритуала, саветујем да га пијете на сламку како бисте заштитили зубе. Ако уочите било какве раница у устима, немојте га пити, јер киселост може изазвати иритацију и упалу", саветује стоматолог.

Напитак је веома популаран на Тиктоку и међу познатим звездама

Вода са лимуном доказано помаже да се побољша микробиом црева, а утиче повољно и на кожу. Често можемо да видимо на Тиктоку како га хвала, а познате личности као што су Џенифер Анистон, Хилари Даф и Наоми Кембел истичу да уживају у овом једноставном пићу.

Коју храну и пића треба избегавати ако желимо да нам зуби буду здрави

Газирана пића, сокови, заслађена кафа и чајеви се веома негативно одражавају на зубе. Поред тога што због киселине могу да се створе ранице, ови напици представљају "гориво" за бактерије због који настаје каријес. Шећери и слаткиши такође "хране" бактерије и разграђују зубну глеђ. Рафинисани угљени хидрати, као што су бели хлеб и бели пиринач, и одређена скробна храна, као што је чипс, могу допринети лошем оралном здрављу, пише Хелт лајн.

image