Магазин

Лу Саломе: Рускиња која је освојила срце Ничеа и својим умом покорила Фројда

На шарм и интелигенцију руских жена "пали" су многи великани светске историје. Салвадора Далија је очарала Гала, Јосипа Броза Тита - Пелагеја, а Фридрих Ниче није остао имун на ум и класичну лепоту Лу Саломе. Ко је била ова рускиња и због чега су мушкарци "губили главу" када год би се нашли у њеном друштву?
Лу Саломе: Рускиња која је освојила срце Ничеа и својим умом покорила Фројда© Wikimedia Commons / Hofatelier Elvira

Давне 1861. године, у породици руског генерала Густава фон Саломе, родила се девојчица Луиза. Као и њено петоро старије браће, и Лу се школовала у немачкој основној школи у Санкт Петербургу, а већ у адолесцентском периоду млада девојка се истицала несвакидашњим склопом ума.

Била је натпросечно интелигентна, али и упадљиво другачија од осталих вршњакиња. Није желела брак и децу, дивила се бунтовности револуционарки тог доба и желела да своју младост посвети образовању и каријери. Међутим, у Русији је 80-их година 19. века женама било забрањено да стичу високо образовање, те се Лу са својом мајком преселила у Швајцарску. 

Заљубио се Ре, заљубио и Ниче

Недуго након селидбе у Швајцарску, здравље Лу је почело да се погоршава, а она одлучује да се пресели у Рим, како би добила потребну медицинску помоћ. Тамо она уписује курс књижевности Малвиде фон Мејзенбург, лауреата Нобелове награде из одласти литературе, не би ли јој било макар мало лакше да прегура болест. Ова одлука била је судбоносна, може се рећи.

На курсу Лу упознаје многобројне истакнуте умове тог времена, изнеђу осталог и Пола Ре, немачког писца и блиског пријатеља Фридриха Ничеа. Међутим, убрзо он схвата да такву жену, толико блиску по схватањима и моралу, више неће наћи, и у љубавном заносу тражи руку и срце амбициозне Рускиње. Она га одбија, а њих двоје постају добри пријатељи и цимери.

Пар месеци касније, Пол упознаје Лу са својим пријатељем, филозофом Фридрихом Ничеом, који бива одушевљен интелектом који је поседовала Лу и њеном класичном руском лепотом. Руска интелектуалка је филозофу комплетно "помутила разум" - толико, да се овај одлучио да је запроси. Наравно, Лу је одбила и њега, и предложила му да се усели и живи са њом и Полом.

Брак може, али под једним условом

Иако је још од најраније младости Лу говорила да је брак "беспотребна глупост", и обојицу интелектуалаца одбила када су је прослили, Лу је нешто касније ипак стала на "луди камен". Њено срце је освојио универзитетски професор источних језика, немац Фридрих Карл Андреас, који је био од ње старији чак 15 година.

Када је запросио, Лу се дуго премишљала, али се на крају крајева ипак сложила. Међутим, имала је један једини услов - између ње и будућег супруга никада неће бити никаквих интимних односа. Лудо заљубљен и до сржи очаран Рускињом, Фридрих је пристао чак и на то, само да је не изгуби, попут Пола и Ничеа. Њихов брак трајао је пуне 43 године, а по речима биографа, њен услов је испоштован до краја.

Лу Саломе и Сигмунд Фројд

Почетком 20. века, Лу је учествовала у Међународном психоаналитичком конгресу који се одржавао у Бајмару. Њено појављивање на манифестацији, наравно, није прошло незапажено. Многобројни психолози и психијатри, а међу њима и чувени "отац психоанализе", Сигмунд Фројд, занемели су пред Лу и њеним умом. Убрзо су она и Фројд постали добри пријатељи, а психоаналитичар, уз то, и њен ментор и наставник.

Свестрана Рускиња је скоро преко ноћи овладала материјом, толико да је већ након јако кратког времена написала и своју прву књигу из те области. Након тога уследило је још преко 100 научних радова. Заједно са Аном Фројд, Сигмундовом ћерком, осмислила је и уџбеник о дечјој психи, а свој даљи раду у области психологије наставила је у Гетингену, где је отворила приватну ординацију.

image