Магазин

Грип и исхрана: Шта да једемо кад смо болесни, а шта да избегавамо

Кад имамо грип или смо прехлађени, вероватно нећемо моћи да једемо или пијемо. Али, неопходно је да добијемо хидратацију и хранљиве материје које су потребне за опоравак. Чорбе, чај од ђумбира, воће и овсена каша су добар избор, кажу лекари, а треба избегавати алкохол и прерађену храну.
Грип и исхрана: Шта да једемо кад смо болесни, а шта да избегавамо© @ KamranAydinov/freepik

Специфични симптоми грипа су грозница, темература, прекомерно знојење, бол у грлу, губитак апетита. Болест често прати и дехидрација и зато је битно да уносимо воду, биљне чајеве са медом, чај са ђумбиром, супе, налажу доктори. Такође, одређене намирнице и јела поможу у спречавању дехидрације и значајно доприносе бржем опоравку.

Треба имати на уму да када смо болесни, сигурно ће нам се смањити апетит. Ипак, ако и успемо нешто да поједемо, најбоље је да се одлучимо за јела која даје енергију и хранљиве материје потребне да бисмо се вратили на ноге.

Чорбе и супе

Оба ова јела спречавају да дехидрирамо, а топла течност помаже у смиривању упале грла. Пошто се праве са месом и поврћем, обезбеђују протеине, цинк, витамине А, Ц.

Бели лук

Као што је познато, многи ово поврће зову и природним антибиотиком. Потенцијални је лек за многе болести, а разне студије потврђују да бели лук има антивирусна својства, помаже у спречавању вирусних инфекција и утиче на јачање имунитета.

Храна богата витамином Д

Овај витамин је неопходан за здравље костију, али такође доприноси бољем функционисању имуног система. Налази се у пастрмкама, лососу, млеку.

Јогурт

Његов укус освежава, а пошто је природни извор пробиотика, односно "добрих" бактерија, веома је значајан за добро функционисање имуног система.

Воће и поврће које садржи витамин Ц

Свима је познато колико је витамин Ц кључан за јачање имуног система и колико се добро показао у сузбијању прехлада, грипа. Битно је да у исхрану, тих дана, када смо болесни укључимо лимун, поморанџе, сок од грејпфрута, киви.

Лиснато зелено поврће и броколи

Спанаћ, кељ, броколи обезбеђује есенцијалне хранљиве материје и одлични су извори витамини А, Ц, Е и К, те их треба додатно конзумирати када имамо грип.

Овсена каша

Када смо болесни, чинија овсене каше може бити умирујућа и веома корисна за организам. Добар је извор неколико хранљивих материја које јачају имунитет, укључујући бакар, гвожђе, селен, цинк, влакна, беланчевине. 

Зачини

Додавањем одређених зачина исхрани, као што су ђумбир и куркума, помажемо у ублажавању симптома, јер ове намирнице имају антиинфламаторна својства. Љуте паприке и рен су добре у "чишћењу" синуса и ублажавању нагомилавања слузи, пише Хелт лајн.

Храну које треба избегавати кад смо болесни

На овом списку се првенствено налазе пиће и намирнице због којих можемо дехидрирати, као и оне које немају хранљиву вредност. Зато, када имамо грип, прехладе, кијавице и слично треба елиминисати кафу, алкохол, масну и прерађену храну, као и просте шећере.

image