Магазин

Природни лекови за ублажавање кашља

Осим зимске сезоне грипа и вируса, најчешћи узроци који изазивају кашаљ налазе се у нашем окружењу. То могу бити разни алергени, аерозагађење, сув ваздух, климатизовани простор без довољно влажности у ваздуху, дувански дим… Пре него што се ослонимо на лекове, можемо да пробамо неколико једноставних кућних средстава за заустављање кашља.
Природни лекови за ублажавање кашља© Pexels/Los Muertos Crew

Кашаљ се појављује као одбрамбени механизам и физиолошки одговор на иритацију дисајних путева. Током зимских месеци, суви кашаљ је уобичајена појава, која често може да нас омета током свакодневнице и када покушавамо да заспимо.

Суви кашаљ назива се и непродуктивни, односно надражајни кашаљ. Настаје када се секрет из носа слива у грло и душник и лепи се, а наш оганизам покушава да га избаци. Током учесталог кашљања све више се оштећује слузница дисајних путева, што доводи до додатне иритације (осећаја "голицања" у грлу).  Затим, ту је и продуктивни, односно влажни кашаљ, који из плућа покреће секрет и приликом кашљања се избацује из организма.

Од различитих чајева до инхалације, постоји неколико кућних начина да ублажимо кашаљ:

Мед

Мед је ефикасан за природно лечење дневног и ноћног сувог кашља. Садржи антибактеријска својства, а својом густином и лепљивошћу облаже слузнице у грлу и смањује иритацију.

Једна анализа из 2021. године је показала да је мед успео да ублажи кашаљ код волонтера, као и да је смањио потребу за коришћењем антибиотика, а друга истраживања су показала да је мед био једнако успешан као и сируп декстрометорфан (лек за спречавање кашља).

Препоручује се једна до три кашике дневно, а ако желимо да ублажимо ноћни кашаљ, кашику меда би требало да узмемо пред спавање. Осим што можемо да умиримо грло, мед може да нам помогне и да лепше заспимо.

Чајеви од белог слеза, ђумбира, белог и црног лука

Топли напици, као што су чајеви и млака вода са лимуном могу да ублаже суви кашаљ и болове у грлу. Топла течност помаже да се слуз разреди, што олакшава искашљавање. Поред тога, течности помажу да се организам хидрира, поготово када је кашаљ симптом прехладе/грипа. Најделотворнији чајеви за суви кашаљ су од корена белог слеза, корена сладића, мајчине душице, нане, ђумбирабелог и црног лука (кува се са љуском и могу се додати лимун и мед за побољшање укуса).

Слана вода

Поред ових напитака, испирање грла сланом водом је стари народни лек за ублажавање кашља. Овај раствор смањује иритацију и ублажава оток на слузницама. Грло се испира раствором једне кашичице соли у два децилитра млаке воде, а најбоље је применити ову методу пред спавање.

Инхалација

Водена пара је делотворна за спречавање кашља, прехладе и запушених дисајних путева. Удисањем паре се нагомилани секрет омекшава и постепено може да се избаци. Најбољи ефекти постижу се када у кључалу воду додамо неколико капи етеричног уља еукалиптуса или листићи чаја од нане или мајчине душице.

Лице треба поставити изнад посуде у којој је вода, прекрити главу пешкиром и удисати пару од 5 до 10 минута. Овај поступак инхалирања може да се понавља два до три пута дневно.

Добро је да редовно проветравамо просторије у којима се налазимо, како бисмо имали проток свежег ваздуха и спречили додатно сушење грла. На крају, препоручљиво је да спавамо благо уздигнуте главе и да избегавамо спавање на леђима, како секрет не би наставио да клизи низ грло и довео до јаче иритације и голицања. 

 

image