Магазин

Сарма: Страх и трепет који дува са Бајкала и којим "управљају" локални богови

У српском језику реч сарма изазива само позитивне емоције. У руском је она синоним за страх и трепет, нарочито код становника који живе недалеко од језера Бајкал. За њих, сарма није само ветар, већ подсетник на три златна правила која се морају поштовати. Оне који се дрзну да се супротставе бајкалскм боговима чека страшна судбина, о којој се прича већ вековима.
Сарма: Страх и трепет који дува са Бајкала и којим "управљају" локални богови© Canva / Kanenori, Magic tool

На први поглед језеро Бајкал је мирно и тихо, али локално становништво зна да само један погрешан потез може разгневити духове. Љути и бесни, они ће првом приликом послати ветрове који иза себе неће оставити ништа осим пустоши. Такав ветар је и Сарма.

Сарма је страх и трепет Бајкала

Локално становништво сматра да Сарма има толику разорну моћ због освете бајкалских духова, који не трпе ни најмању повреду правила понашања која вековима постоје на Бајкалу. Три основна, која туристи најчешће не поштују, јесу забрана бацања предмета у воду, називање Бајкала језером (већ само морем!) и паљење логорске ватре на његовим обалама.

Иако "кратког даха", Сарма има огромну моћ, а брзина удара ветра је толико велика да су последице често несагледиве. Она чупа дрвеће из корена, односи стоку по неколико стотина метара даље, а црепове са кровова "љушти" у делићу секунде. Њене жртве су често и чамци и бродови усидрени поред обале, који једноставно нестају под водом као да их никада није ни било.

О Сарми се писало вековима

О опасности коју носи Сарма писало се још у 17. веку. Тада је пустолов Еверт Идес, први пут посетивши Сибир, у својим путописима записао следеће: "Ветар је толико јак да односи наносе снега". Након налета смртоносне Сарме заснежене површине, испод којих се налази само лед, су постајале толико глатке, да коњи нису могли да корачају и превозе путнике.

Тада су домороци на њихова копита закивали посебне бодље, које би им помагале да остану на ногама. Међутим, ни оне нису биле од велике користи, посебно када би се Сарма "наљутила" из све снаге. Онда би се каравани често једноставно сурвавали у амбис, заједно са путницима и свом робом коју су они превозили.

Трагедија "Јаков" је обележила историју Бајкала

Кроз векове је Сарма уништила на десетине бродова, али је највећа трагедија задесила "Јаков" - брод на коме је у ноћи између 14. и 15. октобра живот изгубило неколико стотина људи. Све се одиграло у само неколико минута. Капетан је видео да се над бродом надвио црни облак, након чега је кренула снежна олуја епохалних размера.

Налети Сарме, која се појавила ниоткуда и која је за трен прерасла у буру, били су толико јаки да се "Јаков" преврнуо и нестао у бајкалским дубинама. Од њега је остало тек неколико дасака које су нешто касније испловиле на површину. Два једрењака, које је шлепао "Јаков", насукали су се на скале које су вириле из воде и једноставно се заледили.

image