Магазин

Правило пет секунди: Да ли смемо да једемо храну која је пала на под

У многим домаћинствима, као и у кухињама ресторана повремено ћемо чути се укућани или запослени придржавају "правила пет секунди". Другим речима, ако храна падне на под, имамо највише пет секунди да је спасемо и она се тада сматра да је безбедна за конзумацију. Да ли ово мишљење заиста има смисла или је ипак устаљени мит у ког многи од нас верују?
Правило пет секунди: Да ли смемо да једемо храну која је пала на под© @ azerbaijan_stockers/freepik

Догоди се да испустимо кекс или парче хлеба на под. Подигнемо испуштену храну, мало "дунемо" у њу како бисмо очистили прашину и наставимо да једемо. Ово неписано правило које подразумева да можемо да конзумирамо нека јела која су била на поду највише пет секунди често сви промењујемо, али да ли су такви залогају заиста заштићени од бактерија?

Бактерије се преносе брже него што мислимо

Да ли ће храна да се контаминира зависи од тога што је од хране пало на под и на какву површину. Стручњаци истичу да је потребно некад мање од секунд да бактерија "уради своје" и да не би требало да преузмемо такав ризик. Влажне средине, посебно оне у кухињама, веома су погодне за бржи развој и пренос многих бактерија, јер како је познато управо влага олакшава њихово кретање са површине на храну. 

"Уколико вам је нешто од хране испало на под, бар га оперите. Бактерије су свуда, а 10 врста, укључујући ешерихију, изазивају болести које се преносе храном, као што су грозница, дијареја и симптоми слични грипу", каже Рут Фречман, дијететичар.

Научници су јасни и истичу да ипак морамо да будемо опрезни када имамо намеру да једемо храну која је пала на под. 

Са пода на храну  - мање од пет секунди

Правилу пет секунди посебну пажњу су дали и стручњаци са Универзитета Илиноис. Наиме, узорци са чистих подова у лабараторији, кафитерији, спаваоницама показивали су мали број микроорганизама, говорили су резултати. Треба имати на уму да је студија спроведена само на чистим, глатким и грубим плочицама, али не на тепиху, влажним подовима. 

"Мислим да су подови били са мање микроба јер су били суви и чисти. Већина патогена попут салмонеле, листерије или ешерихије коли не могу тек тако да преживи без влаге", прокоментарисала је научница Мередит Игл.

Даље је испитивање текло у смеру да су колачићи и гумене бомбоне, које су коришћене у истраживању, стављене на плочице "прекривене" извесним количинама ешерихије: "Видели смо да пренос клица траје мање од пет секунди", каже научница. 

Занимљиво је да је у оквиру овог испитивања, чак 70 одсто жена и 56 одсто мушкараца рекло да су упознати са правилом пет секунди. 

image