Магазин

Посолите чај, биће укуснији: Научница дели необиче савете за "савршену" шољу чаја, Британци шокирани

Савети укључују додавање соли и "енергично гњечење кесице чаја", које је једна америчка професроке хемија поделила као део свог истраживања о хемији и историји чаја. Међутим, њени предлози нису најбоље прихваћени од стране многих љубитеља чаја из Велике Британије, што је довело до "интернационалног инцидента", те је и Америчка амбасада у Лондону морала да се огласи на друштвеним мрежама и "умири ситуацију".
Посолите чај, биће укуснији: Научница дели необиче савете за "савршену" шољу чаја, Британци шокирани© Freepik/azerbaijan_stocker

"У Америци људи често спремају веома неукусан чај, праве га са млаком водом и то директно из чесме. Ужасно је," објаснила је за "Дејли мејл" професорка хемије Мишел Франкл. Због тога је одлучила да почне да проучава чај, како би сазнала најбољи начин за припремање и конзумирање овог напитка.

Након анализирања података о чају који датирају хиљадама година уназад, саставила је посебан рецепт, а неки од главних корака су:

  1. Додавање мало соли, јер ће натријум који садржи да неутралише хемијски механизам који му даје горак укус.
  2. Млеко би требало да се загреје и додаје тек након што листови чаја "пусте" арому, како не би дошло до згрушавања.
  3. Да би се смањио кисели укус танина (одређена хемијска једињења у чају које ствара кофеин), кесицу не би требало дуго да држимо у води, већ да је потапамо више пута, па на крају добро исцедимо.

Још неки од савета укључују коришћење листова уместо филтер кесица, како би укус био богатији, да загрејемо шољу из које пијемо, како би се све ароме лакше испустиле, као и да неколико капи лимуна у напитку могу да уклоне каменац или сличне материје које се на врху накупе од воде. Поред тога, она препоручује да скинемо поклопац са шоље уколико пијемо чај "за понети", јер је мирис важан колико и укус.

Иако су неки савети корисни, стављање соли у чај је покренуло низ коментара љубитеља чаја широм Велике Британије, који "никада нису чули за такву будалаштину" и којима није јасно "зашто би неко желео да уништи горки укус чаја, јер га управо то чини посебним".

"Не бих био изненађен да је рекла да додамо и мало сира", "Свако има право на сопствени укус, али могу рећи да ја сигурно никада нећу додати вруће млеко и со у своју шољицу чаја", пишу корисници на "Дејли мејлу".

С обзиром да је ова "интернационална дебата" привукла много пажње, на платформи Икс се огласила и Америчка амбасада у Лондону. У објави стоји да је чај "еликсир другарства и веза која спаја наше земље" и да не могу само да "стоје и посматрају" док се ова "посебна веза" угрожава предлозима професорке.

"Желимо да обавестимо добре људе Уједињеног Краљевства да нам је незамисливо да додајемо со у британско национално пиће," стоји у објави. Затим, као осврт на недавни вирални видео у коме једна американка направила чај у микроталасној (од којег су Британци на мрежама били ужаснути), шаљиво су обрнули објаву и рекли: "Наставићемо да правимо чај на правилан начин - у микроталасној."

image