Магазин

Икс онемогућио претрагу имена Тејлор Свифт након што су њене експлицитне АИ слике постале виралне

Корисници платформе Икс (бивши Твитер) више не могу да претражују име певачице, јер се као резултат појављује празна страница на којој пише да је дошло до грешке. Представници компаније Икс су рекли да је привремена одлука донета "с пуно опреза", како би се зауставило ширење експлицитних фотографија певачице које су креиране вештачком интелигенцијом.
Икс онемогућио претрагу имена Тејлор Свифт након што су њене експлицитне АИ слике постале виралнеGetty © Matt Winkelmeyer

У недељу после подне је поптуно онемогућена претрага о музичарки Тејлор Свифт на платформи Икс. Овај потез представља одговор компаније на ширење лажних експлицитних слика поп певачице, које су првобитно објављене на овој платформи.

"Ово је привремена мера и уведена је с пуно опреза, јер нам је сигурност приоритет", рекли су из Икса за "Пејџ сикс".

Одлука је донета након што су узнемирујуће слике кружиле друштвеним мрежама, а случај је постао толико озбиљан да је и Бела кућа изразила забринутост због ширења, али и креирања ове врсте садржаја. 

"Ово је веома алармантно. И зато ћемо учинити све што можемо да се позабавимо овим питањем", рекла је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер на брифингу за новинаре.

Икс је суспендовао неколико налога који су постављали слике, али је једну од објава прегледало скоро 50 милиона људи. Док су се компаније бориле против ширења ових објава, обожаваоци поп суперзвезде су преплавили платформу реченицом и хештегом "Заштити Тејлор Свифт" у знак протеста.

Иако бројни дигитални алати, уз помоћ којих се стварају вештачке и генерисане фотографије, забрањују стварање порнографских садржаја, ипак постоје они који то не спречавају. Затим се сва одговорност пребацује на модераторе друштвених мрежа које су, као у случају компаније Икс, споро реаговале. 

Чланови певачициног тима незванично су рекли да ће поднети тужбу, али не против друштвене мреже на чијем челу се налази милијардер Маск, већ против портала који је генерисао њене порнографске фотографије, преноси "Еуроњуз".



image