Магазин

Турнеја Тејлор Свифт повећава потражњу за авионским превозом у Европи

Обожаватељи америчке певачице Тејлор Свифт, познати као "свифтиз", подстичу огромну потражњу за авионским превозом у Европи између маја и августа, како би пратили њену турнеју "Eras"", саопштила је данас шпанска компанија за онлине резервације путовања "eDreams ODIGEO".
Турнеја Тејлор Свифт повећава потражњу за авионским превозом у ЕвропиGetty © Matt Winkelmeyer

Потражња за летовима за Стокхолм у периоду од 17. до 19. маја, када започиње турнеја, скочио је шест пута у односу на исти период пре годину дана, наводе из eDreams .

Захтеви за летове за Варшаву, Единбург, Ливерпул и Париз у данима око концерата Тејлор Свифт скочили за 339 посто, 176 посто, 133 постои 108 посто, преноси Ројтерс.

Компанија eDreams са седиштем у Барселони саопштила је да је највише порасла трансатлантска потражња, што указује на велико интересовање "свифтиза" из Америке да дођу на њене европске наступе.

Такође је запажено повећање путовања у Цирих, Лион, Милано, Амстердам, Беч, и Мадрид, где ће Свифтова наступити.

Ови неуобичајени подаци одражавају утицај те певачице на глобалну музичку сцену и значајни економски допринос њених наступа, који је већ примећен у САД. 

Након што је ојачала америчку економију, економски ефекти европске турнеје су већ постали видиљиви. Хотели и приватни смештај у европским градовима где Свифт наступа овог лета већ се попуњавају.

До августа 2023. године, хотели у Кардифу и Ливерпулу у Великој Британији - где ће Тејлор наступити у јуну - већ су достигли нивое попуњености од преко 50 посто за датуме турнеје, према подацима истраживачке агенције СТР. Капацитети се попуњавају и упркос повећању цена: у Кардифу, собе се изнајмљују за 230 долара више него што је уобичајено, открила је аналитичка фирма за гостопримство Lighthouse.

До децембра, потражња за приватним смештајем за датуме када се одржава турнеја Тејлор Свифт у Бечу, повећала се за 1.989 посто у односу на претходну годину, а у Варшави је повећана за 2020 посто, према подацима агеднције за изнајмљивање смештаја ЕрДНА.

Француски лист Ле Монд известио је да ће више од 250.000 људи присуствовати њеним концертима у Паризу и Лиону, што ће довести до економске добити од повећаних прихода од превоза и хотела.

image