Магазин

Присиљавање деце да једу оно што не воле није здраво, тврде експерти

Припрема оброка за децу често може бити изазовна, нарочито када су малишани избирљиви по питању хране. У ситуацијама када деца одбијају да једу неку храну, родитељи често прибегавају ултиматумима не би ли их присилили да поједу оброк, али су експерти мишљења да ова тактика уопште није добра.
Присиљавање деце да једу оно што не воле није здраво, тврде експерти© Canva / ธนารักษ์ วรการเดชา

Иако би сваки родитељ волео да његово дете једе све што му се спреми, у стварности је овако нешто веома ретко. Деца к'о деца ће скоро увек окретати главу на поједине намирнице и оброке.

Без обзира на то што је избалансирана и нутритивно богата исхрана у млађем узрасту од велике важности за развој малишана, присиљавање на конзумацију оне хране која им се не допада уопште није препоручљива.

Шта можете, као родитељ, учинити да премостите ситуацију у којој дете не жели да једе оно што сте му спремили?

Поштујте избор малишана и пронађите компромис 

Баш као и одрасли, и деца имају различите укусе и преферене када је храна у питању. Стога је и поштовање њиховог избора веома важно, чак и када су она јако мала. Таквим односом избећићете како расправе током оброка, тако и потенцијални развој нездравог односа према храни у будућности.

Премда би сваки оброк требало да садржи нутритивно богате намирнице, било добро да деци увек понудите алтернативу за оно што не воле. На тај начин ћете их оснажити да науче да доносе одлуке, али и показати да у свакој ситуацији постоји излаз, само уколико постоји спремност за сарадњу са обе стране.

Будите им узор када је здрава исхрана у питању

Када је мало, дете "упија" понашање родитеља и на основу њега формира своје виђење ствари. Како бисте малишанима од најранијег узраста усадили здраве навике, важно је да их и сами поштујете и практикујете. 

Када је припрема оброка у питању, сјајно би било и да их спремате тако да они буду визуелно примамљиви малишанима. Постарајте се да се у тањиру нађе разноврсно воће и поврће и објасните им за шта је свака намирница добра. Сетите се само Попаја и спанаћа за мишиће.

image