Магазин

Да ли треба да терамо децу да поједу све из тањира

Често чујемо да родитељи наговарају дете да поједе све сто му је сервирано и наређења као што су "узми још пилетине и салате" малишан неретко послуша. Мамина или татина добра намера може да створити велике проблеме у исхрани детета, јер се губи природан осећај за глад и ситост, каже нутрициониста Тамара Јеринић за РТ Балкан.
Да ли треба да терамо децу да поједу све из тањира© Mikhail Nilov/pexels

Знамо да је избалансиран оброк јако битан за здравље детета. Његов тањир треба да обилује поврћем, протеинима, неком воћком и житарицама. Догађа се да неће да окуси јело, па из страха да ће бити гладно родитељи користе разне методе, као што је подмићивање или уцењивање, како би оно појело све што је стављено испред њега. Овакво деловање није корисно и не треба "гурати" дете да поједе цео ручак или вечеру.

Такође, нормално је да деца неће месо у једном оброку, а да једу само хлеб у другом. Терање да узимају храну коју не желе могло би да их подстакне да уопште не једу:  

"Децу није неопходно терати да поједу све из тањира. Зато што би на тај начин губила природан осећај за глад и ситост што може довести до несклада потреба и уноса хране. Такође, то може имати негативан утицај на емоционални однос према храни, стварати им стрес да нису довољно добри ако не поједу све, а у каснијим годинама се може претворити у страх да не остану гладни", објашњава нутрициониста.

Оно што би родитељи требало да ураде јесте да пусте малишане да науче да једу на свој начин. Неопходно је да их подстакнемо да примете шта им тело говори, да им помогнемо да науче да верују својим инстинктима и ставимо им до знања да не морају да једу да би заслужили нашу похвалу:

"Подржавање деце у разумевању здравих избора хране, слушању сопствених сигнала глади и ситости, те пружање позитивног окружења око оброка, може допринети стварању здравих навика и позитивног односа према храни", наглашава нутрицониста.

Како помоћи детету да се здраво храни

Родитељи треба да се потруде да детету понуде што разноврсније јело. Под тим се подразумева да му се понуде за сваки оброк и ужину - воће, поврће, интегралне житарице, млечни производи, немасни протеине или махунарке. Такође, неопходно је да:

  • Дозволимо детету да одабере колико ће јести.
  • Створимо окружење које омогућава малишану да истражује и додирује намирнице својим темпом
  • Смањити ометања током оброка - нема телевизије, таблета или играчака за столом
  • Имајмо на уму да деца уче од нас, и да су им старији пример. Дакле, водити рачуна како се понашамо за столом
  • У ситуацијама када почне да добија или губи превише на тежини, неопходно је заказати преглед са дијететичаром који ће помоћи да се утврде могући разлози за новонастале промене
image