Магазин

Мале богиње - који су симптоми морбила и како се преносе

Морбиле, односно мале богиње, су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а симптоми трају два до четири дана, после чега долази до осипа и скока температуре. У Србији је регистрован први случај малих богиња и то у Београду, потврђено је из из Градског завода за јавно здравље.
Мале богиње - који су симптоми морбила и како се преносеGetty © Westend61

Мале богиње се преносе директним контактом са оболелом особом (пољубац, руковање), путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа (кашаљ, кијање) и ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

После инкубације (период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба) од 7 до 18 дана, долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и коњунктивитиса - водњикаве, црвене очи, отечени капци.

Набројани симптоми трају 2 до 4 дана, након чега долази до скока телесне температуре, преко 40 степени, и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете.

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације (када је још увек без тегоба), 4 дана пре избијања оспе и 4 дана након избијања оспе.

Компликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида.

Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због ове комликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1000 оболелих са наведеном комликацијом долази до смртног исхода.

ММР вакцина - једина ефикасна превентивна мера

Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног, односно доживотног имунитета.

ММР вакцина се даје у 2 дозе: деци у другој години живота, правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 до 15 месеци и у 7. години живота, у оквиру припрема за полазак у школу, пише на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

image