Магазин

Колико времена треба да прође до појаве првих симптома након контакта са прехлађеном особом

У протеклих неколико недеља се многи од нас жале на кашаљ који "никако да оде", малаксалост, бол у грлу, мишићима, глави... Делује као да у нашкој околини скоро свако болестан.. Ипак, како можемо знати да смо и ми "покупили" одређен вирус? Можемо ли препознати разлике између прехладе, грипа, ковида и других вирусних инфекција које "харају" у зимској сезони?
Колико времена треба да прође до појаве првих симптома након контакта са прехлађеном особом© Freepik/prostooleh

Појава тридемије ("судара" три вируса) почетком месеца, као и бројних нежељених симптома је многе од нас навело да се запитамо од чега ли смо оболели: "Кашљем и цури ми нос: Да ли сам само прехлађен или можда имам ковид? Шта ако ипак имам велики кашаљ?"

Да бисмо проценили сопствено стање, добро је да знамо колико је времена прошло од нашег последњег контакта са болесном особом. Када смо свесни периода инкубације одређених вируса, можемо проценити да ли постоји разлог за бригу.

Иако је најбоље да одемо код лекара, поготово ако се први симптоми заиста јаве и постају интензивни, препоручљиво је да умемо препознамо разлике између вирусних инфекција које се најчешће јављају током зиме и након периода празника, када смо били у контакту са великим бројем људи:

Велики (магарећи) кашаљ

Због ширења случајева великог кашља, у Београду је крајем децембра проглашена епидемија. Највише су угрожена одојчад, али болест се све више јавља и међу одраслима. Када је реч о симптомима болести, почетак није специфичан као и код осталих респираторних инфекција, рекла је Др Снежана Рсовац из Универзитетске дечје клинике Тиршова.

Иако може да буде узнемирујућ, важно је знати да је велики кашаљ заправо вид заштитног (протективног) механизма, јер тело покушава да елиминише потенцијални извор инфекције. Уколико сте били у контакту са болесником, ово треба да узмете у обзир:

Период инкубације (период потребан да се појаве симптоми): Од 5 до 10 дана.

Симптоми: цурење из носа, блажи кашаљ, учестало кијање, повишена телесна температура, исцрпљеност и малаксалост. Тежи симптоми су: интензивни напади кашља (до зацењивања), повраћање после кашља, губитак даха, потешкоће са дисањем.

Заразност: С обзиром да бактерија "лежи" међу длачицама у носу, преноси се капљично, кијањем и кашљањем. Они који су заражени могу пренети инфекцију на друге од 6 до 20 дана након што је бактерија ушла у њихов организам или до три недеље након појаве првих симптома.

Прехлада и грип

Постоји око 200 различитих вируса који проузрокују прехладу и половина њих се преноси капљично, а постоји око 60 вируса који проузрокују грип. Прехлада се лако преноси, јер људи углавном "могу да функционишу", одлазе на посао, виђају се с другима, док грип има интензивније симптоме. "Грип настаје нагло - за само један сат из пуног здравља не можете да устанете из кревета и праћен је високом температуром," рекао је за РТ Балкан Зоран Радовановић, епидемиолог. 

Можемо се заразити када удахнемо честице вируса, ако заражен појединац у нашој близини кине или кашље. Поред тога, можемо се заразити и када додирнемо површину на којој се налазе капљице, па затим додирнемо усне, очи, уста, јер вирус може да преживи неколико сати ван тела.

Период инкубације: 12 сати до 3 дана након инфекције, односно контакта са било којим од наведених вируса.

Симптоми: Прехлада - постепена појава симптома, болови при гутању, упала очију, кијање, кашаљ, болови у мишићима и зглобовима, губитак апетита, висока температура, нарочито код деце. Грип - изненадни почетак, висока температура, јаки болови у мишићима и зглобовима, главобоља, суви кашаљ, губитак апетита.

Зараза: Траје до 14 дана након појаве првих симптома или чак 1 до 2 дана пре појаве симптома. Најзаразнији период је у прва 3 дана након појаве симптома, па инфекција временом слаби. Многи могу бити заразни и када немају симптоме, али то није чест случај.

Ковид 19

Ова респираторна инфекција се преноси кашљем и кијањем, када удахнемо честице вируса које се налазе у ваздуху, као и када додирнемо површину на коју су капљице пале (вирус може да опстане око 12 сати ван тела).

Период инкубације: 2 до 14 дана од контакта са зараженом особом.

Симптоми: Симптоми ковида се постепено појављују и најчешће су то температура, главобоља, гушобоља, цурење носа. С обзиром да се код релативно малог броја пацијената може приметити губитак мириса и укуса, који је карактеристичан симптом ове болести, разликовање ковида од других инфекција дисајних органа је тешко уколико се не ураде лабараторијски тестови и дијагностика.

Заразност: Разлог зашто се ковид толико проширио, посебно на почетку пандемије, је то што су га многи људи носили у себи, а нису имали никакве тегобе и симптоме. Иако се многи забрину када примете да неко у њиховој околини кашље, у тој фази је вероватноћа заразе знатно мања, него на самом почетку, према речима професора епидемиологије Адама Кучарскија за "Дејли мејл".

Ипак, заразност зависи од појединца, његовог имунитета, да ли је вакцинисан... Неки могу да буду заразни до 5, неки до 10 дана. "Иако се лако преноси, генерална популација је сада много отпорнија на ковид него раније, тако да су случајеви блажи него 2020. године", рекао је Адам Кучарски.

Мале богиње

Вирус малих богиња је инфекција која се најчешће јавља код деце предшколског и ранијег школског узраста. Манифестује се као вирусно, заразно обољење, а заражена особа преноси инфекцију капљичним путем, услед гласног причања, кашљања или кијања. 

Иако овај вирус најчешће погађа децу, може се јавити и код одраслих, који нису стекли специфични имунитет. Осетљиви су сви они који нису вакцинисани против малих богиња или нису прележали ову болест. Може доћи до инфекције чак и два сата након што заразна особа напусти просторију у којој се налазимо. Стручњаци препоручују обавезно вакцинисање против ове болести, јер може да има тешке последице попут инфекције средњег уха или енцефалитиса (акутно запаљење мозга).

Период инкубације: од 7 до 18 дана, а симптоми као што су кашаљ, температуре и иритација очију почињу након 10 до 12 дана од контакта са зараженом особом, асимптоми могу да подсећају на класичну прехладу.

Симптоми: цурење носа, благо повишена температура, осетљивост очију. Три до пет дана након првобитних симптома, осип почиње да се појављује на лицу и шири се по другим деловима тела.

Заразност: Оболели могу пренети инфекцију у периоду од 4 дана пре појаве осипа, до четири дана након појаве осипа.

image