Ако пијете воду са чесме, правило "четири сата" може бити од велике користи
Када је вода са чесме у питању, мишљења су подељена - неки сматрају да је она пуна хемикалија и нечистоћа чак иако је званично одобрена за пиће, док други и даље преферирају "чесмовачу" у односу на флаширану воду.
Међутим, једно саветовалиште за потрошаче у Немачкој препоручује да се они који пију воду са чесме увек придржавају правила "четири сата".
Шта је правило "четири сата" у које се куну Немци
Према препоруци Саветовалишта Северне Рајне-Вестфалије, уколико славина није отварана дуже од четири сата, пре сипања воде за пиће у чашу потребно је мало сачекати да она истече, најбоље - 30 секунди. Уз помоћ овог једноставног трика "стара" вода која се све време налазила у цевима и славини, неће доспети у тело, преноси портал Лимитед Тајмс.
На овај начин се избегава потенцијално уношење наталожених бактерија и нечистоћа у организам. Самим тим спречава се и развој здравствених компликација, које понекада могу бити и врло озбиљне, попут Легионарске болести (запаљења плућа проузроковано бактеријом из рода Legionella).
Ово правило је нарочито важно испоштовати након обустављања водоснабдевања у делу града у коме живите или ремонтних активности на цевоводима у згради или кући, премда се у тим ситуацијама у води могу наћи и поједина хемијска једињења, попут бисфенола А (БПА).
Како искористити воду коју пуштамо да истече
Уколико вам је, читајући препоруке немачког саветовалишта, прво пало на памет "А шта је са повећаном потрошњом воде и рачунима", то је потпуно легитимно размишљање. Међутим, воду коју пуштате да истече увек можете искористити у непрехрамбене сврхе. Могућности је прегршт.
Ту "устајалу" воду можете користити за прање подова у кући или стану, можете је искористити да њоме оперете чак и прозоре или, на крају крајева, за заливање биљака. Њима бактерије које се потенцијално могу наћи у води ни на који начин неће шкодити.