Магазин

Зашто је тако тешко престати са пушењем и како повећати шансе да престанете заувек

Ако сте ви (или неко кога познајете) безуспешно покушали да престанете да пушите, знајте да је то невероватно уобичајено искуство. Студије показују да они који покушавају да престану да пуше, ма колико год желели да се одрекну навике, углавном успеју тек након шестог покушаја. Дакле, нормално је да је овај процес веома захтеван, али шта је оно што га чини толико тешким и које кораке можемо да предузмемо да олакшамо процес?
Зашто је тако тешко престати са пушењем и како повећати шансе да престанете заувек© Freepik/nensuria

Неки пуше деценијама и не могу да замисле живот без цигарета. Осим што ово угрожава удравље оног који пуши, представља и ризик по здравље људи око њега. Употреба дувана је водећи узрок смрти који се лако може спречити, доводи до 480.000 смртних случајева годишње, према Управи за храну и лекове. Пре него што покушамо да применимо методе одвикавања, морамо да се запитамо: Зашто је одвикавање толико тешко?

Моћне супстанце

Главни кривац је никотин, супстанца која изазива јаку зависност, и то не само психолошку, већ и физиолошку. Једноставно речено, никотин пушаче доводи до еуфорије у 3 једноставна корака: запали, удахни, издахни. Удисање дуванског дима "напада" крвно-мождану баријеру, прожимајући зид ћелија који штити мозак од инфекције, па покреће ослобађање хормона задовољства (допамин, серотонин, глутамат, ацетилхолин).

Све ово се дешава у року од 20 секунди, додају стручњаци, што објашњава зашто се зависност лако развије. Поред тога, студије су показале да никотин може да побољша концентрацију, због чега је "кафа и цигарета" омиљена "комбинација" многим запосленима у току радног дана.

Ова зависност, наравно, доноси бројне ризике по здравље. Уз никотин се удишу канцерогене материје у дувану, укључујући цијановодоник, формалдехид, арсен, амонијак и угљен-моноксид. Ове штетне хемикалије нису присутне само у цигаретама, већ и у дувану за лулу, цигарама и наргилама, рекли су стручњаци за "Јаху лајф".

Пушење у почетку изазива менталну зависност, која временом постаје и физиолошка, што значи да живот без њега може изазвати симптоме као што су раздражљивост, немир, анксиозност, несаница, потешкоће у концентрацији и умор. Као и све зависности, пушење је активност која појединца усрећи и "умири", те јој се изнова враћа.

Савети које стручњаци препоручују за престанак пушења

Потпуни престанак пушења може додати чак једну деценију вашем животу, заједно са позитивним утицајем на животну средину и јавно здравље, захваљујући елиминисању пасивног пушења.

Ако одвикавање представља исувише тежак изазов, следећи савети могу бити од помоћи:

Планирање унапред

Одређивање датума за престанак пушења и придржавање се овог ограничења може да нам помогне да испланирамо пут ка одвикавању. Такође је добро да унапред пронађемо начине на које бисмо себи одвукли пажњу од потребе за пушењем. На пример, можемо увек да у близини имамо жваке или грицкалице, како нам усне и шаке били заузети.

Е-цигарете можда нису одговор

Стручњаци објашњавају да, иако се е-цигарете често рекламирају као алтернатива пушењу, оне се још увек третирају и регулисане су као дувански производи, а не као помоћ за одвикавање.

Ови производи могу да садрже штетне супстанце, које могу довести до рака и других хроничних болести - Неколико студија је показало да се за одређена једињења у е-цигаретама зна да су токсична и канцерогена.

Поред тога, опсервационе студије и анализе показале су да потрошачка употреба е-цигарета које су свима доступне, без надзора и ван услова клиничких испитивања, не помажу у престанку пушења. Штавише, многи људи који користе е-цигарете у исто време пуше и класичне, што само повећава штету.

На крају, праве последице ових производа и ефекти које могу имати на здравље нису довољно испитани, тако да се не може рећи да могу бити од било какве помоћи када неко жели да се одрекне цигарета.

Могле би се сматрати корисним тек када потенцијално "положе" тестове ефикасности и безбедности, па би биле доступне на рецет, под надзором здравствених стручњака.

Друге методе

Ако желимо да се отарасимо проблема, прво морамо да га разумемо. Разговор са терапеутом може да помогне појединцу да разуме зашто се ослања на пушење, да обрати пажњу на скривене емоционалне тегобе које доводе до овог понашања. Поред тога, разговором се могу пронаћи навике и стратегије за ефикасно избегавање никотина, посебно када дође до велике жудње у периоду одвикавања.

Други принцип могу бити и промене у животном стилу: Да јутарњу цигарету заменимо шољом чаја, брзом шетњом/трчањем или другим активностима које луче "хормоне среће". Постоје и бројне апликације у којима може да се бележи напредак и које служе као "дигитални подстрек". Наведени примери се увек могу комбиновати уз препарате као што су никотинске жваке или спрејеви, како физиолошка потреба за никотином не би саботирала "психолошку битку".

На крају, подршка породице и пријатеља је увек од помоћи, како би нам помогли да останемо "на правом путу" и подсећају нас зашто смо донели одлуку да престанемо са пушењем. 

image