Магазин

Шта се догађа са нашим телом када престанемо да пушимо вејп

Вејпови се сматрају веома ефикасним начином за остављање цигарета, али ни њихово коришћење није безазлено, будући да удисање хемикалија са собом повлачи низ последица. Одвикавање од вејпова неки оцењују чак и проблематичније него од цигарета, а промене у телу након остављања су приметне већ након 20-ак минута.
Шта се догађа са нашим телом када престанемо да пушимо вејп© Canva / and.one

Конзумирање дуванских производа са собом носи бројне здравствене проблеме, од прераног старења, преко болести респираторног и кардио-васкуларног система, па све до превремене смрти. Ова навика се сматра и једном од најтежих за остављање, а бројни пушачи годинама покушавају да је оставе, макар и на кратко.

Недавно су се на тржишту појавили и вејпови - уређаји попут електронских цигарета, забавних, шареноликих дезена и широке палете укуса. И заиста, многи окорели пушачи су успели уз помоћ вејпова да се одрекну цигарета. Међутим, вејпови нису нимало здрава алтернатива, имајући у виду да је унутар њих уље, чија се испаравања удишу и продиру у плућа.

Они који су раније конзумирали цигарете, а затим прешли на вејпове, кажу да је остављање овог "геџета" просто немогућа мисија. Ипак, бенефити по здравље су очигледни и јављају се већ након неколико минута.

Рад срца и притисак се стабилизују након 20 минута

Експерти сугеришу да се први знаци побољшања општег здравља присутни након свега 20-ак минута. У том периоду се стабилизује рад срца, крвни притисак опада и циркулација полако почиње да се нормализује, објаснио је Никола Ђорђевић, доктор медицине за Лед Бајбл.

Осим притиска и рада срца, и дисање се побољшава за јако кратко време. "Када престанете да вејпујете, осетићете да дисање постаје мање захтевно, а проток ваздуха бољи", надовезао се Кејлеб Бак, сертификовани експерт у области велнеса и здравља.

Ризик по здравље срца опада већ након 24 часа

Бројне студије објављене у научним магазинима показале су да су пушачи вишеструко склонији болестима срца од непушача, а да је вероватноћа срчаног удара код њих скоро два пута већа. Нимало обећавајући резултати истраживања.

"Након само једног дана, вероватноћа срчаног удара почиње да опада", објашњава Ђорђевић.

Оваква реакција организма дешава се захваљујући опадању крвног притиска и повећања нивоа кисеоника у крви, што се позитивно одражава и на ниво холестерола и формирање крвних угрушака.

Након месец дана плућа почињу да се опорављају 

Након месец дана, никотин ће се у великој мери ишчистити из организма, а плућа ће мало помало почети да се опорављају. Капацитет плућа ће почети полако да се враћа у нормалу, дисање постаје уједначеније, а кашаљ се значајно редукује.

Девет месеци од остављања вејпова здравље плућа је значајно боље захваљујући обнављању микроскопских структура која се налазе у њима, а које се боре са инфекцијама. Пуних годину дана од престанка вејповања ризик од настанка срчано удара ће се преполовити.

image