Магазин

Научници узгојили свиње за трансплантацију органа са животиња на људе

Тим предвођен јапанским научницима успешно је узгојио три генетски модификоване свиње за употребу у трансплантацији органа и ћелија са животиња на људе, по први пут у Јапану, који се бори са недостатком донора, саопштила је компанија "PorMedTec" која спроводи пројекат.
Научници узгојили свиње за трансплантацију органа са животиња на људеGetty © Erik S. Lesser

Безбедност такве трансплантације између врста сада ће бити предмет истраживања даљим тестирањем на животињама, наведено је у саопштењу компаније, преноси агенција Кјодо.
Тим научника, међу којима који су и чланови биотехнолошке компаније "eGenesis", узгајао је свиње користећи ћелије са 10 различитих гена модификованих да спрече одбацивање од стране људског организма, наводи "PorMedTec ".

Оплођене јајне ћелије, произведене у октобру коришћењем технологије клонирања, пресађене су у материцу сурогат мајке свиње, а три прасета су дошла на свет у недељу царским резом.
Када буде потврђено да расту, свиње ће бити дониране научним институтима у Јапану за коришћење у истраживању трансплантације органа другим животињама, као што су мајмуни, преноси Кјодо.

Како је навео оснивач "PorMedTec-a" и водећи научник Хироши Нагашима у саопштењу, компанија се нада да ће у наредном периоду трансплантација ћелија и органа са животиње на човека, позната као ксенотрансплантација, пружити решење за недостатак донора органа.

Јапан тренутно има око 16.000 регистрованих пацијената који чекају на органе, а само око 3 процента их добије на годишњем нивоу, показују подаци Јапанске мреже за трансплантацију органа.

Према подацима из 2023. године, на листи чекања за нови бубрег, јетру, срце, плућа, рожњаче у Србији било је више од 2.000 људи, док је на листи за трансплантацију било регистровано више од 30 деце, пренео је РТС.

image