Свет

Творац "Терминатора" каже да би вештачка интелигенција могла да га замени - али не и Шварценегера

Џејмс Камерон сматра да ће АИ технологија у неком тренутку "написати сценарио, режирати филм"
Творац "Терминатора" каже да би вештачка интелигенција могла да га замени - али не и ШварценегераGetty © Stephane Cardinale - Corbis / Contributor

Џејмс Камерон, који је измислио злу мрежу вештачке интелигенције "Скајнет" у свом филму "Терминатор" из 1984, каже да би напредни систем вештачке интелигенције (АИ) једног дана могао да ради његов посао.

"Ако имате вештачку интелигенцију која има его, која има свест, ко може да каже да то (АИ) није уметник", рекао је за "Фајненшел тајмс" творац "Титаника" и серијала "Аватар".

"Ми се бавимо уметношћу од када смо имали свест, па зашто то не би могала да ради и вештачка интелигенција у једном тренутку - да напише сценарио, режира филм, уради било шта?"

Његови коментари долазе усред оштрих подела око вештачке интелигенције у Холивуду, где синдикати настоје да заштите радна места од напредне технологије, док шефови студија сањају о начинима на које би то могло да уштеди време и новац.

Нервоза је избила у фебруару када је Опен АИ објавио серију висококвалитетних кратких видео снимака направљених помоћу њихове технологије за претварање текста у видео Сора, задививши агенте за таленте и филмске ствараоце, пише "Фајненшел тајмс".

Камерон каже да технологија има потенцијал, али да још није ту. "Сви су избезумљени због могућности да пуцну прстима и добију кул сцену", рекао је он. "Али од тога не можете да направите филм".

Филмски аутор сматра да би технологија вештачке интелигенције могла да елиминише неке од свакодневних задатака укључених у снимање филмова, омогућавајући режисерима да сниме више за мање времена.

То се нарочито допада Камерону, који је потрошио 13 година и процењених 350 милиона долара на свој последњи блокбастер, "Аватар: Пут воде", који је зарадио 1,5 милијарди долара широм света након објављивања 2022.

"Много трошимо да бисмо много зарадили", рекао је са Новог Зеланда, где снима трећи део "Аватара". "Да бисте били успешни са филмом 'Аватар', морате да снимите један од 10 филмова са највећом зарадом у историји. Глупо је, али за сада функционише". Камерон има три филма са највећом зарадом свих времена.

Режисер је одувек био фасциниран науком и технологијом. Подморницом коју је дизајнирао спустио се до Маријанског рова, најдубљег места на Земљи. И провео је деценије радећи на технологији 3Д филма која се користи у његовим филмовима.

Једна од Камеронових најбољих одлука била је ангажовање Арнолда Шварценегера да игра киборга у "Терминатору". Иако је отвореног ума о улози вештачке интелигенције у стварању филмова, он не верује да би машине икада могле да ураде оно што је Шварценегер урадио - илузију да је то стварно.

"Машина би могла да вам пружи уверљиву представу, али вам неће дати необичан тренутак стварања који глумац даје, а који је посебан за њих и њихово животно искуство", рекао је Камерон.

"Сви смо ми генеративна вештачка интелигенција – сви смо ми огромни скупови података сваког искуства које смо икада имали. Генеративна АИ може вам дати битмапу и слику, али вам не може дати емоцију", закључио је оскаровац.

image