Магазин

Ово је песма која највише опушта (ВИДЕО)

Музика покреће пријатна осећања, али нам и помаже у борби против стреса и анксиозности. Лагане мелодије су се показале корисним за наше менталоно здравље, а посебно једна музичка нумера је делотворна у стањима узнемирености и стреса.
Ово је песма која највише опушта (ВИДЕО)© Andrea Piacquadio/pexels

Уколико нам стрес узима данак и не дозвољава да нормално функционишемо, битно је да разговарамо са стручом особом, који ће нам помоћи и препоручити адекватну терапију или технику.

У болничком окружењу, лекови су најчешћа "одбрана" од анксиозности. Наравно, да ово има смисла с обзиром на многобројне студије и испитивања која подржавају сигурност и ефикасност. Међутим, истраживачи са одељења за анестезиологију и критичну негу на Универзитету у Пенсилванији проучавали су да ли музика може да буде достојна замена лековима. Конкретно, упоредили су ефекте лекова са умирујућом песмом.

Песма Weightless, који изводо Marconi Union коришћена је у студији. Половина пацијената у експерименту слушала је ову нумеру, док је друга половина добила лек бензодиазепин за смиривање нервозних емоција:

"Занимљиво је да је песма имала сличне ефекте као бензодиазепин, али, наравно, песме немају нуспојаве. Ово откриће је заиста дубоко и снажно", каже психолог Џенифер Тајц, а пише Мајнд Боди Грин.

Поменута песма може се наћи на већини стриминг платформи, па је стручњаци саветују да је пустимо када смо напети. Они напомињу да је терапија музиком само једна од многих опција за ублажавање анксиозности и можда неће бити делотворна за све, али вреди да покушамо. 

Без обзира коју врсту музике одаберемо, можемо искусити изузетне предности музичке терапије. У једном подкасту, неуролог Кулрет Цаудхари, поменуо је студију у којој је уочена да код пацијената са трауматским повредама мозга, неуролошка музичка терапија је значајно побољшала извршну функцију и ублажила анксиозност и депресију.

Музика, као и медитација има велике користи за ментално здравље

Музика је као медитација - свакодневно вежбање је корисно за ментално здравље, али такође препорука је да слушамо музику како бисмо се растеретили, опустили. 

Психолози саветују да направимо сопствену плеј листу, сачињену од музике за коју знамо да нам помаже да се умиримо. Истичу да би резултати могли да нас поприлично изненаде.

image
VV inauguration
banner