Магазин

Регулисање емоција, вежбање креативности: Искористите музику на најбољи начин

Музика из целог света, као и из прошлих векова, никада нам није била толико доступна као сада. Ово је мач са две оштрице - с једне стране, можемо да откријемо на хиљаде нових нумера свакога дана, али ако смо тако "навикли" на стално присуство музике, лако нам је да заборавимо да "успоримо" и заиста уживамо у њој. Како омиљене песме можемо да доживимо на нове, али и корисне начине?
Регулисање емоција, вежбање креативности: Искористите музику на најбољи начин© Freepik/lookstudio

Некима је саставни део свакодневнице, док другима није толики приоритет, али сигурно је да је музика једна од најстаријих уметности, коју људи хиљадама година користе за забаву, за исказивање љубави, туге, беса, весеља... 

У савременом добу, када су нам све песме света надохват руке или представљају "звукове позадине", можемо да заборавимо како музику можемо да интегришемо у свој живот, да нам помогне да савладамо своје емоције, пређемо изазове, тренирамо ум... Од организовања плејлисте до развијања креативности, музика добра када:

Желимо да преузмемо контролу над својим емоционалним животом

Музика није жива ствар, а ипак, изражава емоције - и то на веома ефикасан и заразан начин. Музика може да "активира" много тога у нама, као што су осећања, мотивација, физиолошко узбуђење, може да утиче на понашање...

Можемо да креирамо посебне плејлисте, које ће нам помоћи да регулишемо сопствене емоције и требало би да је слушамо кад год мислимо да нам је потребна. Једна листа песама може бити опуштајућа, када се осећамо узнемиремо или исцрпљено, једна може бити весела, када нам треба нешто (поред кафе) да нас ујутру разбуди.

Исто тако, ако смо несрећни и не можемо тачно одредити зашто, можемо да саставимо и "тужну" плејлисту, која ће нам помоћи да се сконцентришемо на емоције које нас коче, а можда ће нас навести и да се (коначно) исплачемо, па затим осећамо боље.

Тражимо ритам и покрет у свакодневници

Музика нас покреће и наше тело често реагује на одређен ритам и темпо, чак и када тога нисмо свесни. На пример, многи често тапкају ногом о под када слушају одређену песму, а да то ни не примете. Ово је последица ефекта емоција које музика изазива, а још један пример може бити и коришћење оваквих песама за подизање публике на ноге и навијање на спортским догађајима.

Дакле, ритам, темпо и мелодија могу бити добар "асистент" када желимо да унесемо више физичке активности у свакодневну рутину. Можемо да пустимо музику док чистимо кућу, која би нам помогла да останемо сконцентрисани, да нас "држи будним".

Затим, уз сву опрему за тренинг, ту је и наша омиљена песма, која нам подиже расположење и самопоуздање, што ће сигурно утицати на нашу вољу и квалитет вежби. Ако се спремамо за састајање са партнером, можемо да пустимо љубавну песму која нас разнежи и опушта, али у исто време нас инспирише и подиже узбуђење.

Развијамо "ментални биоскоп"

Следећи пример може да послужи као врста медитације, јер је потребно да се сконцентришемо, затворимо очи и пустимо нашу машту да сама склопи менталне слике и асоцијације које нам се јављају када слушамо одређену нумеру.

Да ли су сцене које замишљамо директно везане за текст песме? Ако нису, шта текст представља за нас, зашто га итнерпретирамо другачије? У случају да песма нема текст, на шта нас подсећа одређена мелодија или инструмент? Да ли нас води у "други свет", да ли буди скривена осећања, да ли разумемо шта је композитор хтео да пренесе иако није користио речи?

Иако ова активност захтева барем неколико минута паузе и концентрације, може да буде потпуно нов метод за "упијање" музике, опуштање и развијање креативности за сва друга животна поља.

image