Магазин

Ексхумација Петра I: Шта је пронађено у гробници руског императора и изазвало шок свих присутних

Од момента смрти до сахрањивања руског цара Петра I прошло је пуних шест и по година, али ни након одласка на вечни починак, он није пронашао свој мир. Главни кривци за то били су бољшевици, који су након Октобарске револуције решили да гробнице руских царева оскрнаве и опљачкају. Међутим, оно што их је сачекало по отварању гробнице Петар I нису могли да сањају ни у најгорем сну.
Ексхумација Петра I: Шта је пронађено у гробници руског императора и изазвало шок свих присутних© Youtube / Филиал Карамзина

Руски император Петар I је био први члан царске династије који је сахрањен у Петропавловској саборној цркви - светињи која је саграђена по његовом наређењу и која је требало да буде породична гробница Романових. Међутим, ствари се нису одвијале онако како их је он замислио.

Од смрти цара Петра I до сахране је прошло шест и по година

Цар Петар I је преминуо и пре него што је Петропавловска саборна црква саграђена. Како у то време није постојала заједничка гробница Романових (она се тек градила), породица је одлучила да његове посмртне остатке привремено смести у маузолеј који се налазио недалеко одатле.

Да би се тело сачувало, пријатељ Петра I, генерал Јаков Брус, одлучио је да га балзамује, али будући да "рецепт" за течност за балзамовање није постојао, морао је да импровизује. Ово је био договор између двојице пријатеља још за живота руског цара. 

Када се Петропавловска саборна црква коначно изградила, посмртни остаци Петра I пренети су и сахрањени уз највише почасти. И то ни мање ни више него у три гробнице које су се налазиле једна у другој. Ово је учињено како би се мошти заштитиле од варварских напада, али и сачувала оптимална температура која је потребна како би се оне сачувале од "зуба времена".

Бољшевици и скрнављење гробница

Од сахране императора пролазиле су године и године, а онда су на власт дошли бољшевици, који су након Октобарске револуције решили да се докопају свих драгоцености Романових и продају их. Ово је био не само чин освете, већ и начин да се финансијски помогне људима Поволжја, који су у том периоду практично гладовали.

Знајући да царске гробнице сигурно крију и баснословно богатство, они су одлучили да оскрнаве Петропавловски сабор и места на којима су упокојени бивши владари. Једна за другом, гробнице су отваране и из њих узимано све што има вредност - прстење, медаље, иконе, па чак и надгробни венци од драгоцених метала.

Шта је пронађено у гробници Петра I

На крају је остала само једна неотворена гробница - она у којој је сахрањен Петар I. Покушавајући да је отворе, бољшевици су се сусрели са проблемом: она је била чвршћа од осталих и сачињена из три дела. "Аха, сигурно се у њој крије и највише драгоцености", помислили су они. Поставивши је усправно, они су почели да буше одозго, све док у једном тренутку поклопац није потпуно отпао.

Од шока су бољшевици занемели: пред њима је, у природној величини и савршено очуван стајао покојни руски цар! Да, да, стајао, потпуно усправно на своје две ноге, као да је жив. Замислите само неверицу и ужаснуте погледе вандала који су се нашли у том тренутку лице у лице са императором који је за живота утеривао страх у кости свима.

Осим посмртних остатака, бољшевици у гробници Петра I нису нашли ништа друго, односно, ништа вредно што би могли са собом понети. Нажалост, званични историјски списи о овом вандалском чину не постоје, али - постоје усмена приповедања савременика који су му присуствовали и потом препричавали, долазећи у Москву и друге градове.

image